Guvernatorul statului american Virginia, Mark R. Warner, a gratiat marti seara unul dintre detinutii aflati pe „culoarul mortii". Prizonierul ar fi urmat sa devina cel de-al 1.000-lea condamnat la moarte executat in Statele Unite, dupa 1976, cand s-a renuntat la moratoriu asupra pedepsei capitale.

Surprinzatoarea decizie, gest extrem de rar printre guvernatorii statelor americane unde se aplica pedeapsa capitala, l-a vizat pe Robin Lovitt, care urma sa fie executat pentru o crima comisa in 1998.

Sentinta capitala a fost comutata la inchisoare pe viata, decizia fiind motivata de faptul ca acuzatul nu a avut posibilitatea sa se apere apeland la tehnologia identificarii ADN-ului deoarece arma crimei, o foarfeca, fusese distrusa in mod ilegal, inainte de introducerea acestui tip de expertiza in instrumentarea cazurilor.

Coincidenta sau nu, gratierea l-a ajutat pe guvernatorul democrat Mark Warner sa evite ca pe teritoriul statului sau sa se produca cea de-a 1.000-a executie din SUA dupa ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea, in 1976 - bilant cu impact psihologic ce a dat deja nastere unei noi serii de comentarii pe marginea controversatei pedepse cu moartea.

„Evenimentul" se va produce totusi curand, un alt condamnat la moarte fiind programat maine pentru executie in Carolina de Nord.

Articol integral in EVZ