Directorii SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, precum si ministrii care au in administrare documente din perioada comunista vor raspunde inclusiv penal daca nu predau arhivele CNSAS intr-un termen de doua luni de la momentul adoptarii unei noi legi.

Proiectul modifica partial vechea forma legislativa care a impiedicat publicarea numelor ofiterilor de securitate si nu a permis deconspirarea integrala a colaboratorilor Securitatii. Una dintre titulaturile sub care se puteau ascunde dosare importante, cele care priveau „siguranta nationala", are acum o prevedere in avantajul Colegiului.

In proiect au mai fost cuprinse explicit toate categoriile de documente care trebuie predate, de la indexuri, cartoteci, registre de evidenta, procese-verbale de distrugere pana la microfilme si fotografii ori hard diskuri.

Aceasta prevedere foloseste pentru descoperirea eventualelor dosare distruse la comanda sau nu. Unul dintre minusurile propunerii legislative este insa pastrarea sintagmei „politie politica", in sensul ca vor fi deconspirati numai aceia care au facut politie politica, nu si cei care semnau delatiuni si colaborau cu Securitatea.

Articol integral in EVZ