Cei peste 11.000 de someri noi, creati de stat in acest an, vor primi plati compensatorii totale de aproape 99 de milioane de euro, pe baza unui sistem elaborat acum doi ani. Asta inseamna ca fiecare dintre cei 4,5 milioane de contribuabili plateste cite 22 de euro ca sa-i salveze temporar de mizerie pe disponibilizati.

In acest an, statul ofera plati compensatorii pentru peste 11.600 de salariati care au fost sau vor fi dati afara in urma concedierilor colective pina la sfirsitul lui decembrie. Cea mai mare parte a acestora sint mineri (8.713), iar restul provin de la societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Acum doua zile, AVAS a anuntat ca 1.455 de salariati de la Tractorul Brasov vor fi dati afara, pe baza unui plan de restructurare care sa poata conduce, in sfirsit, la privatizarea societatii. Acestora li se adauga alti 1.483 de salariati care vor fi dati afara de la alte trei societati de stat din zona Moldovei.

Astfel, de la Terom Iasi vor pleca 1.113 salariati, de la Moldoplast Iasi - 200 de oameni, iar de la Abrom Birlad - 170, potrivit unei decizii a guvernului de la finalul lunii trecute. Disponibilizarile de la societatile din portofoliul AVAS incep imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a actelor normative emise de guvern in acest sens.

Platile compensatorii sint platite din doua surse: de la societate si de la bugetul pentru somaj. In primul caz, cel care va fi disponibilizat primeste pina la 12 salarii nete de la societate, in functie de vechime, daca aceasta prevedere este trecuta in contractul de munca si, daca, evident, societatea (care este de stat) isi permite. In general, banii sint acordati toti odata.

Apoi, noul somer mai primeste o suma de bani de la stat, pe baza unei scheme destul de complicate care exista intr-un act normativ emis de vechea guvernare, si anume Ordonanta Guvernului nr. 8/ 2003. Potrivit acesteia, in afara de ajutorul de somaj, el ia bani de trei ori. Prima data, la disponibilizare, primeste doua salarii medii nete pe economie, salarii aferente lunii ianuarie 2005.

Apoi, pe perioada de acordare a ajutorului de somaj primeste diferenta dintre salariul sau mediu net din ultimele trei luni (dar nu mai mult decit salariul mediu pe economie din ianuarie) si valoarea ajutorului de somaj. In al treilea rind, el mai primeste, lunar, un salariu mediu net din ultimele trei luni de activitate, dar nu mai mult decit salariul mediu net pe economie din ianuarie.

Numarul de luni in care poate primi banii din ultimele doua surse variaza in functie de vechime, durata maxima fiind de doi ani.

Articol integral Cotidianul