Sintem campioni europeni la schimbarea imnului national. Am ajuns la al cincilea. La 15 ani de cind a luat locul „Tricolorului", „Desteapta-te, romane!" continua sa provoace dispute, nemultumiri si nedumeriri.

Adoptat la repezeala si in regim de urgenta in 1989, „Desteapta-te, romane!" a devenit rapid prilej de ironii. Unii il considera un imn de tranzitie si sint de parere ca ar trebui sa ne intoarcem la primul imn al Romaniei. Altii pastreaza nostalgia „Tricolorului", dar sint si destule persoane multumite sa li se dea desteptarea si dimineata, si la culcare in ritmul muzicii lui Anton Pann.

„Imi place, dar nu e bine executat"

Neagu Djuvara: Mie imi place „Desteapta-te, romane!" Mi-a placut dintotdeauna. Dar nu este mereu bine executat. Mie mi-ar placea sa fie cintat mai martial, mai barbateste. Si mai vreau sa mai spun un lucru: nu sint de acord cu ziua nationala sarbatorita pe 1 decembrie. Ar trebui sa ne intoarcem la 10 mai. Este ziua in care ne-am dobindit independenta si am intrat in Europa.

Pina la 10 mai 1877, tara noastra nu fusese niciodata independenta. Iar 1 decembrie nu e, cum cred oamenii, ziua Marii Uniri. De fapt, pe 1 decembrie, doua provincii au cerut alipirea de Romania, lucru pe care regele Ferdinand l-a aprobat pe 24 decembrie. Cu citeva zile inainte de 1 decembrie, Basarabia ceruse si ea unirea.

De ce sa favorizezi prin sarbatorirea zilei nationale doar unele provincii? Mi se pare absolut nepotrivit si ca anotimp. Pai, poti sa iesi pe strada cu flori si stegulete in mina, sa te bucuri si sa sarbatoresti iarna? Si ce moda e asta ca, la fiecare schimbare de regim, sa se modifice imnul si data zilei nationale?

„Ar trebui sa functioneze ca un briceag elvetian"

Marie-Rose Mociornita: Ar fi bine ca imnul sa fie format doar din cuvintele „Desteapta-te, romane".

Citeste articolul integral in Cotidianul