Conform unui comunicat al MAE, Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA, va efectua, la invitatia ministrului roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, o vizita la Bucuresti, la 6 decembrie 2005, in cadrul unui turneu intreprins in Europa. Cu ocazia vizitei, Rice va semna "Acordul de acces" privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei.

Aceasta este prima vizita in Romania a secretarului de stat Condoleezza Rice de la preluarea mandatului. Vizita se inscrie intr-o serie lunga de contacte bilaterale, dupa vizitele oficiale in SUA, din acest an, ale presedintelui Romaniei si ministrului afacerilor externe, si dupa recenta vizita in Romania a consilierului pentru securitate nationala al presedintelui Statelor Unite.

Programul vizitei lui Condoleeza Rice include intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu si alti oficiali romani, ceremonia de semnare - impreuna cu ministrul afacerilor externe - a "Acordului de acces" privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre, precum si declaratii de presa la Palatul Cotroceni.

Conform MAE, semnarea "Acordului de acces" reprezinta o etapa esentiala in consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, care, incepand din acest moment, dobandeste o dimensiune noua.