Un colectionar american a anuntat ca a scos la iveala literele gigantice care formeaza cuvantul Hollywood ridicate la Los Angeles in 1923 si inlocuite in 1978 cu altele identice, dupa ce intrasera in paragina.

Scoase la vanzare pe site-ul specializat in licitatii on-line e-Bay.com cu un pret de pornire de un cent, literele ajunsesera deja la 82.099 de dolari, insa vanzatorul, Dan Bliss, a indicat ca vrea sa obtina cel putin 200 de mii de dolari.

Bliss a declarat ca a cumparat literele in 2003. "Este vorba de un monument, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Nu este numai una dintre structurile cele mai fotografiate, ci si simbolul industriei divertismentului", a subliniat el. Vanzatorul a dezmembrat deja unele litere aflate intr-o stare mai proasta, pentru a le vinde la bucata, cu preturi cuprinse intre 500 si 800 de dolari.

Literele "Hollywood" aflate la 500 de metri altitudine deasupra Los Angeles-ului, devenite unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, au avut un destin zbuciumat de la ridicarea lor, in 1923. Ele faceau parte de atunci din reclama unui proiect imobiliar - "Hollywoodland".

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, ultimele patru litere au fost retrase, insa monumentul, neintretinut se prezenta intr-o stare jalnica atunci cand a intrat in grija municipalitatii in 1973. Mai multe vedete, printre care Alice Cooper sau Jene Autry, au finantat reconstructia lor in 1978, in cursul unei licitatii organizate de fondatorul revistei Playboy, Hugh Hefner.

Pentru a evita actele de vandalism literele sunt echipate in prezent cu camere digitale si senzori de miscare, caldura si zgomot. In marime de 13,7 metri inaltime pe 11 metri latime, literele actuale sunt ele insele in curs de restaurare de la inceputul lunii.