Majorarea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana nu va afecta cresterea economica a zonei euro, crede premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, institutie alcatuita din ministri de finante ai tarilor din Uniunea Europeana.

In cadrul sedintei in care s-a decis majorarea ratei dobanzii cu 0,25%, Juncker a aratat ca nu impartaseste temerile privind majorarea inflatiei si a spus ca nu va fi nevoie de o crestere ulterioara a dobanzilor.

Potrivit Radio Romania, responsabilii bancii centrale au motivat masura de crestere a dobanzii la 2,25% prin majorarea riscurilor privind inflatia. Institutia internationala a aratat insa ca nu vor urma imediat alte actiuni similare de crestere a ratei dobanzilor.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca viitoarele aprecieri ale ratelor vor fi moderate si urmeaza ca institutia financiara sa monitorizeze cu atentie evolutia preturilor.

Unul dintre efectele imediate ale actiunii a fost deprecierea monedei europene, in raport cu dolarul, yenul si lira sterlina, pietele fiind dezamagite de nivelul modest al majorarii dobanzii.