Dreptul de asociere este un drept international, a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartelului ALFA in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

Conform proiectului initiat de doi liberali privind modificarea Legii sindicatelor, orice persoana care are o functie de conducere in orice tip de societate, publica sau privata, senatorii, deputatii, consilierii si expertii parlamentari, precum si consilierii locali si primarii nu au dreptul sa fie membri de sindicat.

Liderul sindical sustine ca aceste interdictii ingradesc libera asociere. Initiatorii argumenteaza ca au dorit sa faca o lege care sa delimiteze mediul politic de cel sindical.

Intrebat de ce un consilier local nu poate fi membru de sindicat, liberalul Ovidiu Silaghi, unul dintre initiatorii legii, a spus ca "orice consilier local este implicat atat in decizia politica, cat si cea administrativa a localitatii respective".

In replica, Bogdan Hossu a spus ca functia de consilier local, de cele mai multe ori este onorifica si nu este permanenta, iar votul uninominal ar rezolva aceasta problema.

"Trebuie sa recunosc cinstit ca acest aspect mi-a scapat din vedere. De-aia am zis ca totul este perfectibil. Poate fi amendata legea", a declarat Ovidiu Silaghi.

Liberalii vor sa-i scoata pe sindicalisti din afaceri

Referitor la interdictia liderilor sindicali de a avea afaceri proprii si actiuni, care se extinde pana la rudele de gradul doi, liberalul Ovidiu Silaghi a spus ca s-a introdus acest articol "pentru a evita posibilitatea de mascare a actiunilor detinute in societatile comerciale".

In replica, liderul sindical Bogdan Hossu a spus ca aceasta incompatibilitate trebuie extinsa si la partidele politice, patronate si ONG-uri, in caz contrar fiind vorba de o discriminare.

"Eu as putea banui, daca as fi un tip tendentios ca dumneavoastra de fapt vreti sa colectati toata privatizarea facuta pe cuponiade de la toti membri de sindicat", a spus Bogdan Hossu.

Hossu a adaugat ca in toata tara sunt peste 28.000 de organizatii sindicale, iar membrii de conducere sunt si cei de grupa sindicala, care au cinci sau zece oameni.

"Noi am fost, suntem si sper ca vom fi in continuare, cel putin eu n-am alt mandat pentru pentru separarea actiunii sindicale de cea politica. Nu poti sa ai o anumita masura pentru unii si alta masura pentru altii. Nu este normal ca un afacerist sa fie lider de sindicat", a spus Hossu.

In privinta baronilor sindicali, Hossu a afirmat ca acestia "sunt facuti tot de clasa politica".

Pentru plata unei ore de greva e nevoie de 4 ani de cotizatie sindicala

In emisiunea Romania la Raport, Bogdan Hossu, presedintele Cartelului ALFA, a afirmat ca un fond de greva se constituie in 20 de ani. Liderul sindical a explicat ca numai 1% din cotizatia sindicala se duce la fondul de greva.

"La ora actuala, 1% din cotizatie reprezinta aproximativ 0.02% dintr-o ora de salariu. Daca vreti sa aveti o ora de salariu platita, trebuie sa platiti 50 de luni ca sa ajungeti la o ora de greva platita 100%. 50 de luni inseamna 4 ani, presupunand ca 1% se duce integral pentru fondul de greva", a declarat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a spus ca acest fond se poate constitui numai daca exista o decizie a membrilor in acest sens.