Cele 7 variante ale imnului difuzate de Pro TV au provocat mai multe comentarii pe forumul nostru. Majoritatea cititorilor considera ca Pro Tv s-a intrecut pe sine in kitsch si ca libertatea de expresie este una, si prostul gust este alta. Unul dintre forumisti se intreaba cum i-ar sta Vioricai de la Clejani sa interpreteze Madame Buterfly.

Ca o concluzie, un altul citeaza o lege de-a lui Murphy: "Totalul coeficientilor de inteligenta de pe Terra este constant, numai populatia e in continua crestere."

Iata cateva dintre opiniile lor:

kitsch extrem de agresiv

In ultimii ani, ProTv-ul (ca si Antena1) practica un kitsch extrem de agresiv. N-ar fi surprinzator ca inainte de Paste, in Vinerea Mare, sa ascultam Prohodul interpretat de o sleahta de manelisti, acompaniati la tambal, iar in jurul lor sa vedem topaind citeva fufe semidezbracate, dansind din buric si purtind in miini cosuri mari pline cu oua rosii.

[...]

"Vioricai de la Clejani ii sta bine cu "Bordeias" sau "Muiere, muiere!", dar s-o auzi cu "Desteapta-te Romane!", e prea de tot! Inchipuiti-va ca aceasta voce strident-pitigaiata, miine, ar cinta la Teo in emisiune (de ce nu?) o arie din "Madame Butterfly" sau "Tosca", iar Ionita (barbatul acestei consoarte) ar interpreta "Ciacona" din "Partita nr.2 pt vioara solo" de Bach.

Ce-ar fi s-o auzim pe Angela Gheorghiu interpretind "Oh, viata mea!", celebra manea a nu mai putin celebrului Copil-Minune, s.a.m.d... Tocmai aceasta rasturnare si amestec al valorilor cu non-valorile (sau cu mai-putin-valorile) stirneste stupoare. E ca si cum ai minca un tort de ciocolata si frisca, stropit cu zeama de varza.

Atit timp cit exista un public dispus sa inghita asa ceva, sa fie sanatos! Pofta buna! Sau sa-i fie de bine! ProTV-ul, tocmai pe asta se bazeaza. Majoritatea populatiei romane e mai putin instruita, are o cultura precara. Cu ea fac rating posturile de televiziune comerciala. Ei ii inoculeaza surogate si ea e dispusa sa le ingurgiteze pe nerasuflate.

Ratingul, adica audienta, aduce publicitate si implicit multi bani. Toate acele "vedete" cititoare de prompter sau gazde de talkshow-uri trebuie hranite. Cu rating de la prosti sau semidocti. Ei sint tinta manipularii. Din fericire exista o mica cutiuta numita telecomanda. Ea are cel putin o tasta salvatoare care te ajuta sa iesi de pe ProTV. Nu multi fac uz de ea.

Dar nesimtirea si obraznicia acestui post de televiziune, ramin... Nu culturalizarea este scopul unui post comercial, dar nici indobitocirea nu ar trebui sa fie, cred. [gogupistol]

jenant

Nu pot sa zic decat jenant. Cred ca alte comentarii sunt de prisos. [Cos]

nu mi-am putut imagina

Televiziunile, sau mai bine zis marea majoritate a lor, sunt de mult kitsch. Ca ceea ce a facut ProTv-ul atinge un grad de lipsa de respect pe care nu mi l-as fi putut imagina, e cu totul alta poveste.

Sa speram ca vor primii o amenda suficient de consistenta ca sa ii mai domoleasca macar putin. [DJ]

revoltator

REVOLTATOR SI RUSINOS! [Nesa]