Un fost magnat al presei mondiale risca 40 de ani de inchisoare. Lordul Conrad Black este acuzat de operatiuni financiare ilegale. El a fost eliberat pentru o cautiune de 20 de milioane de dolari. Fostul sau asociat a fost condamnat la 2 ani si 5 luni de inchisoare.

In 1999, cel de-al treilea mare proprietar de ziare al lumii era Conrad Black. Patru sute de titluri din Statele Unite, Marea Britanie, Australia si Israel erau in portofoliul companiei sale, Hollinger International. Black detinea peste 60% din toata piata media din Canada si dispunea de o influenta colosala. Nu numai acasa, in Canada, ci si in celelalte trei tari.

Printre titlurile de prestigiu - ziarele conservatoare „Daily Telegraph", „Sunday Telegraph", „Spectator" si „Jerusalem Post", pe care le-a vindut in 2004. Povestea de succes si apusul unui imperiu au fost prezentate pe larg de postul national de televiziune canadian, CBC.

Baiat de bani gata

Conrad Black este fiul unui bogat director din multinationalele de bere canadiene. Puterea financiara a tatalui sau i-a permis sa studieze la cele mai prestigioase universitati ca-nadiene: Carleton University, Université Laval si McGill University. La numai 27 ani, in 1978, tinarul Black a cumparat primul sau ziar.

Un an mai tirziu, era deja patronul unei companii, Argus Corporation, care detinea mai multe titluri. In 12 ani, expansiunea companiilor sale atinsese apogeul: tot imperiul sau valora aproape doua miliarde de dolari.

Banii aduc titlul

Black nu a fost deplin satisfacut cu banii si puterea pe care le avea. Un titlu nobiliar era pe lista „cuceririlor" sale. In 1999, guvernul britanic a facut demersurile pentru ca magnatul canadian sa intre pe lista de nobili. Demersul lui Conrad a dat nastere unei furtuni de proportii in Parlamentul canadian.

In Canada, reputatia lui Conrad era contestata din cauza managementului editorial dur pe care il aplica angajatilor din publicatiile sale. Primul-ministru Jean Chrétien a invocat o Rezolutie din 1919, pentru a-l impiedica pe Black sa acceada la acest titlu de prestigiu. „Rezolutia Nickle" interzice cetatenilor canadieni sa primeasca titluri sau privilegii din partea unor guverne straine.

Black a contestat Rezolutia in Justitie, dar a pierdut. A renuntat la cetatenia canadiana. In octombrie 2001, a primit titlul de Lord Black of Crossharbour din partea Reginei Marii Britanii.

Jurnalism politic

Lordul Black este un sustinator activ al conservatorilor duri de la Washington si Ottawa. El si-a pus imperiul mediatic in slujba acestora. Un reporter de la ziarul „National Post", din Canada, a povestit in Globe&Mail ca „autocenzura si relativismul moral sint extrem de raspindite printre jurnalisti". „Toata lumea se uita peste umar", a adaugat el.

„Chicago Tribune" a dezvaluit ca Black s-a referit la jurnalisti ca fiind „ignoranti, lenesi, subiectivi, neonesti intelectual". In autobiografia sa, Conrad Black a scris negru pe alb: „E un mit al industriei: acela ca jurnalistii sint esentiali pentru producerea unui ziar". •

Furt de 80 de milioane de dolari

Conrad Black este acuzat ca a delapidat din propria companie, Hollinger International, 80 de milioane de dolari. El a fost pus sub acuzare de catre un tribunal american din Chicago, la sesizarea celebrei comisii de SEC (Securities and Exchange Comission), organismul care reglementeaza pietele bursiere. In luna iunie a acestui an, FBI i-a confiscat 8,9 milioane de dolari.

Lordul Black se pregatea sa isi vinda apartamentul din New York pentru 10,5 milioane de dolari. In momentul in care se semnasera actele de proprietate, agenti FBI au venit cu un mandat de frauda in valoare de 8,9 milioane de dolari pe care i-au confiscat pe loc din contul magnatului. Vineri, Lordul Black a mai platit 20 de milioane de dolari, cautiunea ceruta de tribunalul american.