Parlamentarii europeni au decis amanarea deschiderii unei eventuale anchete asupra utilizarii de catre avioane CIA a aeroporturilor din Europa. Aceasta numai la o zi dupa ce mai multi dintre politicienii din PE cerusera joi demararea urgenta a unei anchete. O decizie asupra deschiderii anchetei va fi luata abia in sesiunea plenara a Parlamentului European, peste doua saptamani.

In acest timp, PE cauta o baza juridica legala pentru lansarea unei investigatii oficiale a afacerii transferurilor de detinuti de catre CIA in Europa. "Este o mare presiune in toata Europa, atat la nivel national, cat si international, pentru a afla mai multe informatii referitoare la existenta centrelor de detentie ale CIA.

Solicitarea unei investigatii in cadrul UE ar fi cu atat mai recomandabila", a declarat europarlamentarul Sarah Ludford, membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE). Ludford considera ca PE poate invoca articolele 6 si 7 din Tratat, referitoare la apararea drepturilor fundamentale, ca baza juridica pentru crearea unei comisii de ancheta.

La randul sau, Stavros Lambrinidis, membru al socialistilor europeni, avertizeaza asupra semnelor de intrebare europene la care SUA intarzie sa raspunda. "A existat tortura? Nu stim, dar deja avem cunostinta despre faptul ca s-au petrecut lucruri ingrijoratoare".

Cititi articolul integral in Adevarul