Bancile simt apasarea masurilor de temperare a creditului, impuse de Banca Nationala (BNR), care le diminueaza din avantul ofertelor promotionale de iarna. Deocamdata, astfel de oferte au fost afisate pe site-urile a mai putin de 10 banci, iar unele institutii de credit precum ING, Alpha Bank sau HVB ne-au declarat ca nu vor avea oferte de sarbatori anul acesta.

"Restrictiile pe care le-a introdus BNR au limitat destul de mult expansiunea si posibilitatea de a oferi credite intr-o gama foarte variata. Bancile au devenit adevarate laboratoare in care se incearca elaborarea unor oferte de creditare cat mai accesibile si cat mai atractive", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si vicepresedinte Alpha Bank.

"Toate bancile incearca sa vina cu o oferta de sarbatori anul acesta. Sigur, acestea nu vor fi de proportiile anului trecut, cand, de exemplu, Alpha Bank a scazut pentru prima oara in Romania dobanda la credite sub 20%", sustine Ghetea.

Totodata, dobanzile pentru creditele in lei au fost coborate destul de jos, pentru a contrabalansa lipsa din piata a creditelor mai ieftine in valuta, asa incat exista destul de putin spatiu de manevra pentru noi oferte bazate pe reduceri ale dobanzilor, ne-a explicat presedintele BancPost, Mihai Bogza.

"In plus, ofertele de sarbatori implica eforturi destul de mari, care implica pregatirea personalului si trebuie vazut daca astfel de costuri aduc si beneficii pe masura", a spus Bogza.

Cititi articolul integral in Averea