Procurorii din cadrul Parchetului General au demarat cercetarile impotriva fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, precum si impotriva fostului director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Mihail Basulescu. In acest sens, cei doi s-au ales cu dosare penale.

Potrivit plangerii formulate de catre reprezentantii legali ai Ministerului Transporturilor, Mitrea si Basulescu nu ar fi respectat anumite dispozitii legale care fac referire la incheierea contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, autostrada supranumita „Bechtel".

Povestea incepe, de fapt, in momentul in care, printr-o hotarare de guvern, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a fost imputernicita de Guvernul Romaniei sa semneze contractul de proiectare si construire a autostrazii „Bechtel".

Atunci, in calitate de director general al CNADNR, Mihail Basulesu a semnat acest contract aprobat prin hotarare de guvern, insa, conform aceleiasi surse, nu s-a limitat la contractul aprobat, ci a semnat si 14 anexe la acest contract.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr 120/2003, odata cu respectivul contract si anexele trebuiau supuse aprobarii Guvernului Romaniei, intrucat erau parte integranta din el si contineau preturile estimative ale lucrarilor.

Asa cum reiese din corespondenta purtata, in cursul anului 2005, de catre reprezentantii legali ai Ministerului Transporturilor cu Secretariatul General al Guvernului, aceste anexe nu au fost supuse niciodata spre aprobare.

„Mentionam ca aceste anexe sunt orientative si contin preturi estimative ale lucrarii, ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu bugetului de stat", scrie ministrul Gh. Dobre in plangerea adresata Parchetului.

Cititi articolul integral in Gandul