In Romania exista sapte milioane de carduri de plata active, care pot fi utilizate la aproximativ 20.000 de POS-uri in magazine si aproape 4.000 de ATM-uri de unde se pot scoate bani cash.

Utilizarea cardului poate fi costisitoare pentru banca si pentru clienti. Bancile ies in castig in cazul utilizarii creditului sau al imprumuturilor de tip „descoperit de cont", deoarece dobanzile sunt foarte mari.

Din ce in ce mai multe banci se bat pe piata cardurilor cu oferte noi, semn ca piata e adanca, insa clientii trebuie se informeze atent in privinta costurilor aferente, care difera de la o banca la alta. De la emiterea unui card, pana la pierderea acestuia, inclusiv simpla interogare a contului costa bani.

Bancile taxeaza clientii de card cu circa 0,1% -2,5% din suma retrasa de la automatele bancare ale altor banci, la care se adauga 25.000-50.000 de lei vechi.

Taxa de emitere a unui card, care nu trebuie confundata cu taxa de administrare anuala, nu este nici ea o bagatela pentru romanii care au un salariu mediu de 200 euro. Chiar daca unele banci nu cer comision de emitere, isi „scot parleala" prin comisioane de administrare.

Articol integral in Averea