"Romania libera" va prezinta, in exclusivitate, modul in care a fost organizat dispozitivul de lunetisti care a supravegheat manifestatiile din 21 si dimineata zilei de 22 decembrie 1989.

Slava Domnului ca nu au primit si ordin de tragere asupra populatiei! Cu toate acestea, locurile de unde au tras teroristii, ulterior fugii dictatorului, sunt straniu de apropiate de cele din care s-a efectuat supravegherea. Simpla coincidenta?

Silviu Curticeanu, cel care i-a spus lui Ceausescu ca nu este bine sa tina o adunare populara la data de 21 decembrie 1989, nu era singurul care se temea ca din data de 21 decembrie ar putea-o lua razna. Teama aceasta o aveau atat Ceausescu cat si mare parte dintre reprezentantii lui.

Astfel incat s-a luat hotararea filmarii grupurilor care ar putea produce tulburari, sarcina fiind indeplinita de un plutonier si un locotenent major. Totodata s-a dispus organizarea a 12 posturi de lunetisti, cu atributii si de supraveghere a manifestantilor. Lunetistii au fost dotati cu pusti semiautomate cu lunete si binocluri.

Agitatia de dupa destramarea mitingului

Ziua de 21 decembrie a ramas cunoscuta drept data la care a devenit evident ca regimul dictatorial nu mai putea tine in mana haturile puterii. Mitingul, de sustinere populara a politicii ceausiste, convocat de dictator in pofida sfaturilor multora dintre apropiatii sai, a devenit practic sursa a haosului si scanteia necesara pentru ca Revolutia sa poposeasca in Capitala.

Cu toate masurile de securitate luate, fortele de Militie si ale Securitatii au fost luate prin surprindere de multimea care a ocupat Piata Comitetului Central. Grupuri de tineri, spontan sau dimpotriva, au agitat multimea, exploziile petardelor si vuietul starnit facand ca multimea sa nu mai poata fi stapanita cu promisiunea sutei de lei in plus la salariu, pensie ori alocatie pentru copil.

Ce a urmat dupa aceea se cunoaste: baricada si manifestatia de la Inter, lunga si agitata noapte din 21-22 decembrie. Ce se stie mai putin este agitatia deosebita de la sediul Comitetului Central din dupa-amiaza zilei de 21 decembrie dupa destramarea mitingului.

Articol integral in Romania Libera