Oricine ar fi chestionat in legatura cu utilitatea unei placi grafice, va raspunde invariabil: acestea sunt create pentru un framerate maxim in jocuri. Cel mult, va fi invocata si calitatea imaginii afisate.

Insa exista teste care vor contrazice vehement o astfel de opinie, din simplul fapt ca ele demonstreaza cat de puternic este un chip grafic modern in aplicatii de care, in mod normal, este raspunzator procesorul sistemulu

Concret, este vorba de codarea video.

Astfel, conversia MPEG-2 - WMV9 (Windows Media Video 9) folosind software-ul Avivo XCode (in versiune beta) - ce profita din plin de avantajele tehnologiei Avivo, implementata in seria Radeon X1000, scoate la iveala o viteza de cinci ori mai mare decat cea a unuia dintre cele mai rapide procesoare ale momentului, Athlon 64 FX-57 (2.8 GHz).

Totul folosind o placa low-end, Radeon X1300, al carei pret este de doar 90 de euro.

Desi software-ul nu detine inca toate functiile (de exemplu, nu poate fi reglat bitrate-ul), ideea legata de superioritatea neta a anumitor GPU-uri in fata CPU-urilor ar putea extinde utilizarea placilor grafice si in alte domenii. Mai mult, asemenea experimente nu sunt deloc noi, dar ele nu au depasit niciodata stadiul de experiment.