Persoanele fizice si firmele pot sa isi majoreze castigurile obtinute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), avand la dispozitie credite acordate de casele de brokeraj (SSIF), cu care pot cumpara actiuni ale societatilor listate. Noua operatiune este numita tranzactie in marja si va putea fi efectuata la BVB, cel mai probabil incepand din primele luni ale anului 2006.

Deocamdata Bursa a clarificat reglementarile in chestiunea tranzactiilor in marja, dar aplicarea in piata va fi posibila dupa aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

„Daca acum investesti in 1.000 de actiuni ale unei societati listate la BVB si castigi circa 10%, prin introducerea marjei vei putea sa cumperi 2.000 de actiuni, accesand un credit de la casa de brokeraj la care apelezi, iar castigul tau va fi in acest caz dublu, deci 20%, din care, desigur, platesti dobanda si impozitul", explica brokerii.

Doar 11-12 case de brokeraj vor putea oferi credite clientilor proprii pentru cumpararea de actiuni sau obligatiuni listate la Bursa, dupa aprobarea Regulamentului de tranzactionare in marja de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

„Numai cel mai bine capitalizate SSIF-uri vor putea incheia tranzactii in marja, respectiv cele care au un capital social maxim, de 530.000 euro, si sunt abilitate sa realizeze operatiuni cu toata gama de instrumente bursiere", a declarat, pentru „Averea", Stere Farmache (foto), directorul general al Bursei.

Creditarea se va putea face dupa reguli clare, enuntate in regulamentele CNVM, la care Bursa a adus reglaje specifice pietei de capital. „Este vorba despre masuri puse la dispozitia SSIF-urilor pentru a administra aceste riscuri pentru ca tranzactiile in marja si administrarea corecta a creditelor presupun riscuri", a explicat Stere Farmache.

Articol integral in Averea