Recent ANRC a publicat date statistice referitoare la utilizarea serviciilor de telecomunicatii in Romania mijlocului de an 2005. Iar rezultatele, unele contradictorii, arata ca suntem in continuare o tara originala.

Pentru prima data, scade numarul utilizatorilor de telefonie fixa din Romania!

Operatorul national RomTelecom, caruia in fine i s-a permis continuarea rebalansarii tarifelor, a majorat abonamentul lunar incepand cu 1 februarie 2005, iar rezultatul este scaderea continua a numarului abonatilor la serviciile sale de telefonie fixa: de la 4,338 m la 31 dec. 2004, la 4,279 m la 31 martie 2005 si la 4.185 m la 30 iunie 2005.

Pentru prima oara in activitate sa, RomTelecom se confrunta cu scaderea bazei de abonati, iar procesul ar putea continua. Este rezultatul substitutiei fix-mobil, al prezentei tot mai active a operatorilor alternativi, al factorilor macroeconomici, dar si al intarzierii procesului de rebalansare a tarifelor.

Romania a intirziat cam mult „rebalansarea" tarifelor, chiar din 1990, pozitionand telefonia fixa drept serviciu social, cu rezultatul stiut - cea mai slaba utilizare a telecomunicatiilor intre fostele state comuniste.

(Ca doar nu era sa extindem utilizarea unui serviciu social pentru intreaga societate!) Desigur ca rebalansarea ar putea continua, dar rezultatul nu va mai fi acelasi iar numarul utilizator ar putea continua sa scada.

Dar nu toti abonatii pierduti de catre RomTelecom, 0,153m in 6 luni, au fost recuperati de catre operatorii alternativi ai caror utilizatori de telefonie fixa a crescut cu numai 0,132 m, (de la 67,000 la finele anului 2004 la 199,000 la mijlocul anului 2005), rezultand o scadere neta a utilizatorilor serviciilor de telefonie fixa din Romania de circa 24,000.

Paradoxul romanesc–scaderea utilzatorilor de telefonie fixa in prezenta unei mari liste de asteptare

Ciudat este ca scaderea numarului abonatilor la serviciile de telefonie fixa se face in conditiile unei liste de asteptare impresionanta - 0,38m, adica circa 9% din totalul utilizatorilor serviciului. Si mai ciudat este ca mai avem lista de asteptare, in conditiile in care aceasta a cam disparut in Europa Centrala de cativa ani buni.

Probabil ca lista de asteptare provine din istoria operatorului RomTelecom si ca acesta nu poate renunta la ea prea usor: Cererile odata inregistrate nu pot fi radiate decat de solicitanti, iar instalarea de posturi telefonice in zone izolate este foarte costisitore si pare a intra acum sub incidenta „serviciului universal".

Scade numarul utilizatorilor telefoniei fixe din zonele rurale!

Analizand repartizarea utilizatorilor serviciilor de telefonie fixa, observam ca scaderea abonatilor la telefonia fixa se datoreza in principal zonelor rurale. Aici, in zonale rurale, in decurs de 6 luni numarul abonatilor la telefonia fixa a scazut cu circa 82,000: de la la 1.128 m la 1,046m, cresterea din zonele urbane, de cca 57.000 utilizatori, neputand compensa aceasta pierdere.

Si aceasta la circa un an de la inceperea aplicarii recomandarii referitoare la „serviciul universal", care are in vedere in principal zonele rurale.

Scade numarul utilizatorilor persoane fizice!

Mergand mai departe cu analiza constatam ca scaderea abonatilor serviciilor de telefonie fixa se datoreaza segmentului abonatilor persoane fizice, care in decurs de 6 luni si-a redus numarul cu circa 54,000, de la 3,935 m la finele anului 2004 la 3,884 m la 30 iunie 2005, neputand fi compensat de cresterea cu 30.000 a abonatilor din sectorul business.

Scade numarul utilizatorilor persoane fizice din zonele rurale!

Concluzionand, se poate spune ca scaderea abonatilor la serviciilor de telefonie fixa din prima jumatate a anului 2005 se datoreaza in principal abonatilor persoane fizice rezidente in zonele rurale. Adica, exact segmentul care se vrea adresat de "legea serviciul universal", care a inceput sa fie aplicata din toamna anului trecut.

Conform ultimului recensamant, in zonele rurale locuieste 47% din populatia Romaniei rezultand o densitate foarte mica – circa 10%, care mai si scade.

Scade si densitatea telefoniei fixe la 20.1%

Efectul scaderii abonatilor serviciului de telefonie fixa se regaseste si in densitatea telefoniei fixe care a scazut de la 20,24% la finele anului 2004 la 20,14% la mijlocul acestui an, de asemenea prima scadere.

Acest lucru s-a mai intamplat si in alte tari: In Ungaria maximul densitatii, 37,3%, a fost atins in anul 2000 si de atunci densitatea scade lent, ultima scadere avand loc in luna septembrie 2005 cand a ajuns la 33,93% - un telefon la o familie. Desigur ca era de asteptat scaderea densitatii telefoniei fixe si in Romania, dar nu acum si mai ales nu la 20%.

Este oare 20% (un telefon fix la cinci locuitori, adica la circa 2 familii) densitatea pe care si-o poate permite Romania?

In fine, in Romania nu mai sunt centrale manuale!

Un fapt pozitiv merita a fi mentionat: la mijlocul anului 2005 nu mai erau centrale manuale in Romania, RomTelecom reusind sa inlocuiasca si ultimele centrale manuale. In alte tari acest lucru s-a intamplat in secolul trecut, multe tari reusind si digitalizarea completa a retelelor de telefonie fixa, capitol la care inca mai avem de lucru.

Foarte probabil ca acest lucru se va intampla in cadrul programului investitional al operatorului RomTelecom: 500 m Euro in 3 ani pentru instalarea unei retele NGN.

Traficul vocal scade cu 6,5%!

Scaderea abonatilor la serviciul de telefonie fixa, in primul semestru al anului 2005, cu peste 24,000 adica circa 0,6% a condus si la scaderea traficului generat de acestia: cu 659 milioane minute sau 11,5% fata de perioada similara a anului 2004.

O buna parte a acestei scaderi, 403 milioane minute, se datoreaza accesului la Internet (dial-up) care migreaza catre banda larga, dar si traficul vocal are o contributie importanta: 256 milioane minute scadere fata de primul semestru 2004, adica 6,5%.

Scaderea traficului vocal se datoreaza substitutiei fix-mobil, scaderii numarului utilizatorilor, dar si substitutiei fix-Internet (convorbiri realizate pe internet).

Rezultatul privatizarii pentru dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicatii!

Romania a inceput sa aplice prevederile recomandarii referitoare la serviciul universal din toamna anului 2004 si dupa un an se confrunta cu scaderea utlizarii serviciilor de telefonie fixa in special in randul abonatilor persoane fizice rezidente in zonele rurale.

Fara masuri adecvate, la momentul aderarii in UE, Romania se va prezenta cu "doua Romanii": una "urbana", utlizand o infrastructura de telecomunicatii mediu dezvoltata si avand o relativ buna cultura informationala si o alta "rurala" avand acces la o infrastructura de telecomunicatii foarte slab dezvoltata si fara cultura informationala. Iar aceste masuri sunt la indemana guvernului.

Recent, oficiali ai guvernului, chiar primul ministru se pare, au declarat ca rezultatul privatizarii companiilor de stat va fi folosit pentru dezvoltarea infrastructurilor. Este o idee buna pe care guvernantii ar trebui sa o folosesca pentru toate tipurile de infrastructuri. Adica si pentru infrastructuri de telecomunicatii.

Anul viitor, statul roman va vinde pachete importante din cel putin 2 operatori de telecomunicatii, RomTelecom si Radiocomunicatii, din care ar putea rezulta, in functie de circumstante, chiar si un miliard de euro cu care se pot construi infrastructuri de telecomunicatii in zonele rurale.

Se va putea astfel rezolva problema conectarii "satului romanesc" la retelele de telecomunicatii, la lumea moderna, pas important in accelerarea evolutiei Romaniei catre Uniunea Europeana!