Evitarea taxelor, apararea proprietatii, „spalarea" unor sume ascunse de Fisc. Iata doar trei motive pentru care infiintarea companiilor-paravan - care ascund adevaratii proprietari ai unor firme ce opereaza in Romania - a devenit o industrie extrem de profitabila.

In functie de gradul de protectie cerut de beneficiari, structura companiilor create de firmele de consultanta devine tot mai sofisticata, fara a fi prea costisitoare. Jucatorii acestei industrii spun ca, in momentul de fata, exista combinatii care ascund perfect identitatea persoanelor care vor sa ramana anonime in mediul de afaceri autohton.

Oamenii de afaceri care jura de cate ori au ocazia ca nu controleaza nici un business in Romania ar trebui sa-si mai domoleasca discursul si sa treaca mai des pe la biserica.

Cu sume cuprinse intre 1.500 si cateva zeci de mii de dolari, ei pot controla total o companie infiintata in cateva zone ale lumii, in paradisuri fiscale sau in tari de prestigiu, fara ca numele lor sa fie mentionat pe undeva.

Consultantii fiscali si avocatii cu care am discutat spun ca, de cele mai multe ori, romanii folosesc drept paravan companii americane, care nu sunt off-shore-uri, firme din Cipru, Noua Zeelanda si, mai rar, pentru ca sunt foarte scumpe, companii elvetiene.

Vremurile in care conationalii nostri infiintau pe banda firme off-shore au trecut. Pentru a fi credibil si a insela vigilenta serviciilor, astazi trebuie sa intri in tara printr-o companie inregistrata intr-o jurisdictie cu prestigiu, care sa aiba actionari persoane fizice straine si in frunte directori diferiti de actionari.

Domnul Ion Popescu, un personaj respectabil si sarac din Romania, amenintat poate si de justitie, cu sechestru pentru te miri ce-a facut in tinerete, poate fi oricand firma „Imagine Nepatata LLC" din Delaware, USA, al carei actionar sa fie compania XYZ Ltd, inregistra-ta in insulele Seychelles, al carei director este un fiduciar, rezident in Marea Britanie.

Firma se inmatriculeaza in cel mult o luna, nu se depun acte contabile, nu se emit actiuni. Firma XYZ nu are actionariat transparent: au fost emise doar actiuni la purtator, iar purtatorul, domnul Ion Popescu, nu umbla cu ele in geanta, ci le-a depozitat in seiful unei banci dintr-o tara baltica.

Asa se transforma dl Ion Popescu, omul invizibil care controleaza „Imagine Nepatata LLC", intr-un investitor american pregatit sa aduca in Romania investitii majore.

O suma echivalenta, sa zicem, cu aceea care a disparut odata din casieria firmei sale, fara a fi gasita vreodata de oamenii legii.

Fiduciarii protejeaza averile

Fiindca a ramas fara venituri dupa ce hotii, sau partenerii de afaceri, sau pur si simplu soarta i-au volatilizat averea, domnul Ion Popescu, om sarac, sta cu chirie intr-un bloc de sapte etaje, care apartine unei companii cipriote.

Ce lux e pe celelalte etaje! Ce masini 4X4 parcheaza in fata! Cate femei frumoase se perinda pe-acolo! Se bucura si altfel decat privindu-le dl Ion Popescu? Aparent nu.

Dar firma cipriota, care are doi actionari din Larnaca, oameni saracuti la minte si cu limba legata, este de fapt a multimilionarului in dolari Ion Popescu. Cel care, mai destept decat conationalii sai, si-a protejat averea prin acea companie aflata in comunitatea europeana.

Cei doi actionari ciprioti sunt fiduciari, oameni de paie care au semnat un document cu un cabinet de avocatura, au primit un cec si habar nu au cine este beneficiarul real al firmei.

Ei au semnat de la inceput un contract in alb cu reprezentantii beneficiarului si chiar nu prea inteleg de ce sunt sunati uneori de ziaristi straini pentru a li se cere detalii despre un oarecare Ion Popescu. Sunt foarte bine platiti si uneori sunt chiar oameni cu responsabilitati in comunitate: consuli, diplomati, avocati samd.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara