Inca o data, toamna s-a dovedit a fi o perioada propice pentru investitiile bursiere, in cele trei luni ale acestui sezon principalul indice de la bursa, BET a crescut cu mai mult de 20%.

Prima crestere a avut loc in septembrie, luna octombrie a fost mai modesta (stagnanta, per ansamblu) in timp ce in noiembrie marea majoritate a actiunilor cu o lichiditate buna au inregistrat aprecieri de curs.

Performante asemanatoare, dintre pietele de capital est-europene, a avut bursa poloneza, unde indicele principal WIG20 a crescut cu circa 8%.

La Bursa de Valori Bucuresti, in prima jumatate a lunii noiembrie am asistat la evolutii modeste, indicii au acumulat cresteri de mica amploare, in timp ce lichiditatea scazuse in mod semnificativ (media zilnica a rulajului a depasi cu putin 30 milioane RON).

Insa in cea de-a doua jumatate a lunii a aparut in piata o presiune marita la cumparare, vizibila atat in cresterea lichiditatii cat si in aprecierile inregistrate de cele mai multe titluri. Rulajul mediu zilnic a depasit 50 milioane RON, iar indicii au atins noi maxime istorice.

Astfel, valoarea totala de tranzactionare a lunii noiembrie a fost de 929,7 milioane RON (300 milioane USD sau 254,3 milioane EUR), cu o medie zilnica de 42,2 milioane RON. Capitalizarea pietei a crescut cu 14,2% fata de luna octombrie, la 56,9 miliarde RON (15,57 miliarde EUR).

Se poate observa in grafice trendul orizontal din prima parte a lunii, o perioada de asezare a cotatiilor, de stabilizare dupa cresterile din septembrie, continuate in prima parte a lunii octombrie si urmate de cateva zile de scadere.

De asemenea, este vizibila tendinta puternica de crestere din a doua jumatate a lunii noiembrie, insotita si, de fapt, sustinuta de o crestere a lichiditatii. Se detaseaza indicele BET-FI, cu o crestere de 20,6%. Fata de ultima sedinta din 2004 indicele SIF-urilor a crescut cu 163,6%.

Cel mai tranzactionat emitent al lunii noiembrie a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 139,5 milioane RON. De altfel, mare parte din fondurile alocate tranzactiilor in aceasta luna au fost directionate spre actiuni SIF, lichiditati foarte bune inregistrand si SIF Moldova (SIF2) sau SIF Transilvania (SIF3).

Cele cinci societati de investitii financiare au realizat jumatate din rulajul total al lunii.

Din acest segment major al pietei bursiere, cea mai buna evolutie o inregistreaza SIF Muntenia (SIF4), care a crescut fata de octombrie cu 27,6% la 1,6200 RON/actiune, urmat de SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o apreciere de 22,8%, la 2,2100 RON/actiune.

Privatizarea Bancii Comerciale Romane, in conditiile in care fiecare SIF detine circa 6% din capitalul bancii a atras investitorii pe titlurile SIF, astfel incat acestea au ajuns la preturi impresionante.

Un alt sector cu evolutii bune in noiembrie a fost cel bancar. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent, avand un rulaj de 114,85 milioane RON, in conditiile in care cursul a crescut cu 14,2% la 1,2900 RON/actiune. In ultimele zile a existat o presiune la cumparare ce a permis atingerea unui curs maxim de 1,3300 lei.

In mod similar a evoluat si BRD – Groupe Societe Generale (BRD), care a atins pragul maxim de 15 RON/actiune la finalul lunii, inchizand la 14,4000 RON, cu 11,6% mai sus fata de ultima zi din octombrie.

Societate ... Val. tranz. (mil. RON) ... % din total piata

SIF Oltenia... 139,52... 15

Banca Transilvania... 114,85... 12,4

SIF Moldova... 114,8... 12,3

Petrom Bucuresti... 103,89... 11,2

SIF Transilvania... 101,29... 10,9

Sectorul petrolier a fost cel mai bine reprezentat de Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie de la bursa. Dupa aproximativ patru luni de evolutii modeste, pe o panta de scadere, actiunile SNP au recuperat o mare parte din pierderile de curs in ultimele zece zile din noiembrie, cand au atins un maxim de 0,4950 RON/actiune.

La nivelul ultimului pret, de 0,4840 lei, titlurile SNP cunosc o apreciere de 19,8% comparativ cu luna octombrie. Nu la fel au evoluat actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Aici a existat in a doua jumatate a anului o tendinta de crestere, pana in octombrie cursul a urcat cu mai mult de 60%.

Luna noiembrie a fost asadar una de stabilizare, cursul a avut oscilatii mici si lichiditatea a scazut semnificativ, in plus ultima tranzactie s-a efectuat la acelasi pret ca in octombrie, de 0,1120 RON/actiune.

Printre emitentii cu cea mai buna lichiditate se numara Sicomed Bucuresti (SCD), cu un rulaj de peste 53 milioane RON. In noiembrie a fost lansata o oferta publica de cumparare, de catre producatorul ceh de medicamente Zentiva (ce controleaza 51% din companie), pentru restul de 49%, la pretul de 1,3700 RON/actiune.

Astfel, cursul in piata a crescut brusc la un maxim de 1,3800 RON/actiune, in piata existau ordine importante de cumparare la acest pret ce au absorbit cantitati semnificative de actiuni.

Castigatorul lunii noiembrie a fost Comelf Bistrita (CMF), societate cu o lichiditate redusa dar pentru care a existat o presiune la cumparare in ultimele patru sedinte. Astfel, cursul a ajuns pana la un maxim de 1,6500 RON/actiune (+37,5% fata de luna anterioara).

Actiunile CMF nu s-au remarcat in ultimele sase luni, cursul mai mult a stagnat, astfel incat cresterile rapide in cateva zile par cu atat mai spectaculoase. Cu toate acestea, in cazul titlurilor cu o lichiditate modesta sunt frecvente aceste modificari de amploare de curs, intr-un timp scurt.

In aceeasi situatie se afla si titlurile Artrom Slatina (ART), unde avem o crestere de 30,2% in noiembrie, pana la 4,7000 RON/actiune. Este tot un caz de lichiditate redusa, insa aici varfurile atinse se justifica prin rezultatele financiare pe primele noua luni.

Si Comelf are rezultate bune, insa la Artrom e vorba de o dublare a profitului fata de primul semestru si de un indicator PER foarte bun, egal cu 3, ce sustine cursul.

Societate (simbol)/ Curs 30 nov 2005 (lei) / Variatie sapt. (%)

Comelf Bistrita (CMF)... 1,6500... +37,5

Artrom Slatina (ART)... 4,7000... +30,2

SIF Muntenia (SIF4)... 1,6200... +27,6

Vel Pitar Rm. Valcea (VEL)... 2,1200... +25,4

SIF Banat-Crisana (SIF1)... 2,2100... +22,8

Azomures Tg. Mures (AZO)... 0,2500... -12,3

Carbid Fox Tarnaveni (CRB)... 0,0674... -13,8

Oltchim Rm. Valcea (OLT)... 0,3900... -14,7

Mechtel Targoviste (COS)... 0,7000 -22,2

Rafinaria Astra Romana (ASP).. 0,0340 -24,4

Pe pozitia de cea mai mare scadere a lunii gasim actiunile Rafinariei Astra Romana Ploiesti (ASP), cu o depreciere de 24,4% la 0,0340 RON/actiune. Motivatia o constituie si aici lichiditatea redusa, ce permite oscilatii mari de curs. In topul scaderilor avem doi emitenti cu o lichiditate mai buna, Azomures Tg.

Mures (AZO) si Oltchim Rm. Valcea (OLT). Primul pe fondul anuntatei majorari la pretul gazului metan (materia prima de baza), scaderea fiind si o continuare a corectiei unor cresteri puternice in septembrie.

Titlurile OLT au avut oscilatii puternice in ultima perioada, pe fondul rediscutarii problemei capitalului social, majorat cu valoarea creantelor detinute de statul roman, fara drept de preferinta pentru actionarii minoritari si astfel contestata de unii dintre acestia.

Scaderea din noiembrie poate fi considerata o corectie a unor asemenea cresteri spectaculoase.

Pentru urmatoarele trei saptamani pana la vacanta bursiera, ramane privatizarea BCR ca principal, factor de influenta in special in segmentul SIF. Un altul, ce poate afecta intreaga piata este modalitatea de impozitare a castigurilor din investitiile bursiere.

In momentul de fata exista un proiect ce calculeaza baza de impozitare ca diferenta dintre pretul de vanzare si ultimul pret de tranzactionare din 2005, proiect ce ar urma sa se aplice din 2006.

Este insa doar in stadiu de proiect, iar orice modificari in acest domeniu poate determina investitorii sa schimbe strategia, de unde pot sa apara unele fluctuatii mai mari.