Invitatii emisiunii "Prim Plan" (TVR 1) de luni seara au fost: ministrul justitiei, Monica Macovei; Viorica Costiniu, presedinta "Asociatiei Magistratilor din Romania" si Sorin Ionita, Directorul Societatii Academice din Romania.

Dincolo de diferentele clare de opinie fata de problemele din justitie, invitatii emisiunii "Prim Plan" de pe TVR au cazut de acord ca amenintarile proferate de Maria Huza la adresa procurorului care o cerceteaza in cazul "Apartamentul" intra in sfera penalului.

Refuzul de a merge la PNA pentru audieri si alegerea de a-si explica pozitia la CSM, in sanul propriei bresle, se constituie intr-o sfidare la adresa legii si a cetatenilor, motiv pentru care ar trebui sa plece din magistratura.

Daca Viorica Costiniu si-a aparat colegii spunand ca nu se poate vorbi de corupti nepedepsiti in justitie, Monica Macovei a atacat invocand rapoartele venite din partea UE care arata o alta realitate in justitie. Lungimea proceselor, indolenta si coruptia magistratilor sunt principalele cauze in opinia ministrului pentru problemele din justitie.

Sorin Ionita a acuzat managementul defectuos la nivelul institutiilor cu implicatii in actul de justitie, aratand ca nu exista magistrati pedepsiti pentru ineficienta sau abateri de la actul de justitie.