Piata romaneasca imobiliara asa-numita de lux a atins cote incredibile, care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene, sustine Artur Silvestri, director general al SGA Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara.

O vila din Bucuresti, din Piata Romana, ajunge la 6 milioane de euro, in timp ce una amplasata intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din Capitala, Iancu Nicolae, atinge un uluitor pret de 10 milioane de euro. In Pipera exista vile construite in stilul local si care se vind pentru 2,5-4,5 milioane de euro.

In acest timp, in Franta, la doi pasi de Paris, exista castele luxoase, din secolele 17-19, care se intind pe zeci de hectare, cu capele proprii, lacuri, pajisti si anexe pe mii de metri patrati, si care costa intre 600.000 si 2,3 milioane de euro.

Piata romaneasca imobiliara asa-numita de lux a atins cote incredibile, care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene, sustine directorul general al SGA Romania - institutul de consultanta imobiliara Artur Silvestri.

In Bucuresti si in „satul miliardarilor, Pipera" exista, in prezent, „vile" (realizate in stil local) care se vind cu 2,5-4 milioane de euro, piata aratind si proprietati care se negociaza la cote absurde de pina in 10 milioane de euro, a precizat analistul imobiliar.

In contrast, in aceasta vara, pe coperta publicatiei imobiliare „Propriétés de France", oferta sezonului era un splendid castel din secolul 19, perfect conservat, avind peste 40 de incaperi, o tinuta ireprosabila prin stil arhitectural si asezarea in mijlocul unui parc de peste 8 hectare, aflat in apropiere de Paris. Castelul putea fi cumparat cu aproximativ opt milioane de euro, discutabil.

De altfel, la o simpla cautare pe Internet, printre anunturile publicatiei cu pricina pot fi gasite unele pentru vinzarea unor castele precum Gard, o proprietate viticola in apropiere de Nimes, Arles si Avignon, din secolul 19, cu un teren aferent de peste 80 de hectare, dintre care 41 cu vita-de-vie, la 2,9 milioane de euro.

Un alt exemplu ar fi castelul Indre-et-Loire, din secolul 19, cu o suprafata de 1.200 de metri patrati, cu 20 de camere, P+2, cu cladiri anexe de 1.300 de metri patrati si 24 de hectare de teren, capela proprie din secolul 18 etc., la un pret de 2,45 milioane de euro.

Si Bucurestiul are de oferit citeva surprize. Recent, compania Regatta a dat publicitatii un top al celor mai scumpe imobile din Capitala. Preturile se situeaza intre 1,1 milioane de euro si 10 milioane de euro. Pe primul se afla, detasat, imobilul amplasat intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din Capitala, Iancu Nicolae, cu un pret de 10 milioane de euro.

Acesta este structurat pe demisol, parter, etaj, mansarda. Contine birou, sala de sport, sauna si piscina. Suprafata casei este de 1.800 de metri patrati, iar gradina are 6.000 de metri patrati. In clasament urmeaza un imobil din zona Piata Romana, care costa sase milioane de euro. Vila este compusa din doua corpuri si include si piscina.

Suprafata este mai mica decit a celei care conduce in top (1.370 mp suprafata casei si 2.100 mp suprafata terenului).

Articol integral in Cotidianul