Practica rapirii cetatenilor occidentali a luat din nou amploare in Irak, dupa o perioada de acalmie. Rapirea de ieri a inginerului francez Bernard Planche constituie cea de-a treia din seria luarilor de ostatici ce a debutat in 25 noiembrie. In mainile islamistilor se mai afla in prezent o nemtoaica, doi canadieni, un britanic si un american.

Seria neagra a ultimelor luari de ostatici corespunde in mare parte cerintelor "Manualului rapitorului Al Qaeda", aparut in internet pe site-urile islamiste.

Ostaticul: Mod de utilizare

Al-Muqrin distinge doua tipuri de rapire. Rapirea publica in masa - luarea de ostatici - si rapirea "secreta" a uneia sau mai multor persoane. Exemplu de rapire secreta: Daniel Pearl. Exemplu de rapire publica: luarile de ostatici de la Moscova si Beslan.

Al-Muqrin ofera sfaturi practice pentru rapitori. Grupul trebuie sa se imparta in subgrupuri cu responsabilitati bine definite.

Ceea ce nu scrie "Der Spiegel" si, se pare, nici al-Muqrin este in ce conditii ostaticii sunt eliberati sau ucisi si cum trebuie tratati ostaticii musulmani, cum este cazul Susannei Osthoff, convertita la islam.

Un grup pentru recunoastere - Misiune: urmarirea tintei. Un grup de protectie - Misiune: asigura "spatele" rapitorilor propriu-zisi. Grupul operativ - Misiune: realizeaza rapirea si transfera ostaticii urmatorului grup. Grupul de securitate - Misiune: elimina urmaritorii si apara rapirea.

Ostaticii trebuie tinuti intr-o locatie izolata, dar nu intr-atat de izolata incat sa atraga atentia, care sa asigure avantajul tactic in cazul unui schimb de focuri.

Ostaticii trebuie: 1. Sa fie perchezitionati. Orice obiect care poate fi folosit drept arma trebuie confiscat. 2. Sa fie separati. Barbati, femei, tineri, batrani. Trebuie acordata o atentie suplimentara barbatilor tineri, ca cei mai capabili sa opuna rezistenta. Eventualele garzi de securitate trebuie ucise pe loc, pentru descurajarea rezistentei. 3. Sa fie tratati conform Sharia. 4.

Cand acest lucru nu este posibil, rapitorul trebuie sa pastreze o distanta de minimum 1,5 metri fata de ostatic. 5. Sa nu afle identitatea rapitorilor. De aceea, acestia din urma trebuie sa se adreseze ostaticilor intr-o limba sau un dialect diferite de cele native. 6. Sa fie legati la ochi, pentru a nu-si putea recunoaste rapitorii. In acelasi scop, acestia din urma trebuie sa poarte masti.

Articol integral in Romania Libera