Presedintele Traian Basescu considera ca cea mai echilibrata solutie pentru Kosovo este cea romaneasca, declaratie facuta marti, la finalul intrevederii cu presedintele Uniunii Statale Serbia si Muntenegru, Svetozar Marovic, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

"Solutia romaneasca" prevede o autonomie a provinciei Kosovo, urmand sa fie reprezentata in institutiile internationale de un inalt comisar al ONU.

Seful statului roman a subliniat importanta protectiei integrale a minoritatii sarbe din Kosovo si a respectarii stricte a Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit careia sa se pastreze granitele provinciei si a denumirii lor, si sa se asigure reveniriea la casele lor a sarbilor refugiati.

O eventuala recunoastere a provinciei Kosovo ca stat independent nu ar face decat sa alimenteze extremismul, afirma seful statului roman.

Analistii afirma ca provincia Kosovo, care este sub administratia ONU din 1999, face efortul de a se arata dispusa sa coopereze pentru a demonstra ca este pregatita pentru lansarea discutiilor asupra statutului.

Tara vecina Albania a urmarit indeaproape evenimentele din Kosovo in ultimii ani si sprijina independenta sa.

Interesul deosebit al Romaniei pentru stabilitate in Kosovo provine din convingerea ca "nu se poate integra in UE nici o tara aflata intr-o zona instabila, iar Kosovo este aproape de granita Romaniei pentru ca tara noastra sa ramana indiferenta," arata un comunicat al presedintiei romane.

Presedintele Uniunii Statale Serbia si Muntenegru a adresat multumiri omologului saui roman si Romaniei pentru initiativa vizand rezolvarea problemei provinciei Kosovo.

Uniunea statala Serbia-Muntenegru este formata din republicile Serbia si Muntenegru, Kosovo si provincia autonoma Voivodina. Conform Cartei Constitutionale, Serbia-Muntenegru este o uniune constituita pe principiul egalitatii statelor membre.

Pe langa parlamentul comun, presedinte, consiliu de ministri si curte de justitie la nivel unional, cele doua republici constituente au fiecare propriul guvern, cu presedinte si parlament.

Presedintia Serbiei-Muntenegru este detinuta pe rand de catre statele membre. Presedintele statului Serbia-Muntenegru, Svetozar Marovic, este muntenegrean si este in functie din 7 martie 2003.