1. Mircea Mihaies

Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen

Scriitor de forta, dar si celebritate a muzicii, Leonard Cohen a stirnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, pina la retragerea sa, la sfirsitul secolului trecut, intr-o manastire budista (autoizolare intrerupta brusc pentru a reveni spectaculos, la inceput de mileniu, in lumea muzicii cu un nou album, Ten New Songs).

Apreciat mai intii ca scriitor – la editura Polirom i-au fost traduse romanele Frumosii invinsi si Joaca preferata – si abia spre batrinete recunoscut ca un muzician de prim rang, Cohen s-a dovedit original si in felul in care a decis sa-si traiasca viata.

Toate acestea, dar si multe alte aspecte inedite ale vietii si carierei lui Leonard Cohen sint surprinse de Mircea Mihaies in cartea dedicata marelui artist, imbogatita cu 32 de poeme in traducerea lui Mircea Cartarescu.

Din cuprins:

Vocea, nevroza • Oglinda, balansul • Lumina, remuscarea • Ecoul, frustrarea • Vrajba, durerea • Alchimia, blindetea • Angoasa, esecul • Noaptea, otrava • Cruzimea, candoarea • Prada, femeia • Verticala, ocolul • Trecutul, tacerea • Lentoarea, hipnoza • Ranile, copilaria • Viul, ratarea • 32 de poeme de Leonard Cohen traduse de Mircea Cartarescu

Mircea Mihaies (n. 1954) este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea de Vest din Timisoara, redactor-sef al revistei Orizont, membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania. Dintre volumele publicate: De veghe in oglinda (debut editorial, Cartea Romaneasca, 1988; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), Cartea esecurilor.

Eseu despre rescriere (Univers, 1990), Femeia in rosu (in colab. cu Mircea Nedelciu si Adriana Babeti, Cartea Romaneasca, 1990; ed. a II-a, Polirom, 2003), The Neighbors of Franz Kafka/Vecinii lui Franz Kafka (editie bilingva, in colab. cu Vladimir Tismaneanu, Polirom, 1998), Arhivele paradisului (Brumar, 1999). Coordoneaza seria „Antologii lirice" a Editurii Polirom.

A mai publicat la aceeasi editura volumul Masca de fiere (2000), trei carti de convorbiri cu Vladimir Tismaneanu: Balul mascat (1996), Incet, spre Europa (2000) si Schelete in dulap (2004) si Cartile crude, Jurnalul intim si sinuciderea (editia a II-a, 2005).

2. Mariana Gorczyca

Cheful nu se organizeaza, vine de la sine

Prefata de Mircea Muthu

Colectie: Ego. Proza

Proza, teatru, jurnal – toate acestea se leaga intr-un roman cu diverse inserturi postmoderne, meditatii autoironice, scurte „suete" cu cititorii. Cartea Marianei Gorczyca impresioneaza prin diversitatea mijloacelor literare folosite, tinind in priza cititorul pina la finele ei.

„Primul lucru care s-ar putea spune despre Cheful Marianei Gorczyca este ca e un roman mai degraba heterotextual decit, eventual, intertextual. Un roman care incita deopotriva prin reteta de succes – asumata si parodiata deodata – si prin verva scriiturilor.

Zic «reteta de succes» pentru ca de-aici nu lipsesc amorurile si crimele, infidelitatile si devotiunile, drogurile si visarile, puse laolalta pe seama unor heterosexuali, bisexuali sau homosexuali. Nu lipseste nici macar flash-ul proletcultist sau cel comunist. Toate insa abordate cu dezinvoltura si vivacitate.

Si toate transpuse intr-un fel de concert de camera al scriiturilor, intr-o joaca premeditat postmodernista, agreabila numaidecit." (Al. Cistelecan)

Din cuprins:

Cheful • Descrierea • Sotia redactorului?sef • Schimbul doi • De la Viena • Stadiile intermediare ale existentei • Din perspectiva Etei • Starea teatrului in ziua de azi • Chef pe sfirsite • Sa bibliografiem cit de cit

Mariana Gorczyca (n. 1 martie 1956) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca in 1983 si Facultatea de Filosofie, Comunicare si Jurnalism a Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu in 2002. Tot din 2002, a devenit doctorand pe o tema legata de revistele literare in anii comunismului.

A debutat editorial in 2003 cu volumul Versuri pentru pauza mare (Editura Marineasa, Timisoara). A publicat in Napoca universitara, Vatra, Discobolul, Familia, Accent, Saeculum. In prezent, preda romana si italiana la Colegiul National „Mircea Eliade" din Sighisoara si este profesor asociat la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie.

3. Nichita Danilov

Masa si Extraterestrul

Colectie: Fiction Ltd

Demonicul, rationalul si irationalul, fantasticul si derizoriul isi dau mina in romanul lui Nichita Danilov, pentru a reconstrui un univers in aparenta extrem de logic, unde orice adevar devine posibil. Ca, de altfel, si reversul sau.

Extraterestrul, coborit din lumea esentelor sau a „alcoolurilor pure", cum spune el, in realitatea bruta, bintuita inca de fantasmele totalitarismului, apare in ochii Masei ca un fel de umbra a lui Anticrist, daca nu chiar ca Anticristul insusi.

Babulea Tatina, Ippolit Subotin, ca un fel de duhuri sau zei nebuni ai locului, Gligori, batrina Bertha, Fevronia si Nicanor, precum si citeva animale fabuloase precum Evlampia, „ghiesa", Increatul si cei doisprezece sobolanasi ai sai imbracati in haine de apostoli constituie o parte din galeria personajelor care umplu cu umor, ironie si absurd acest roman care se citeste pe nerasuflate.

Nichita Danilov (n. 7 aprilie 1952, judetul Suceava) este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al PEN Club European, director al Casei de Cultura a Municipiului Iasi „Mihai Ursachi", sub egida careia a infiintat in anul 2001 Clubul de Lectura pentru Profesionisti, colaborator permanent al cotidianului Ziarul de Iasi.

Este prezent cu texte literare in antologiile de poezie din tara (peste 20 de titluri) si in reviste si publicatii din strainatate.

Dintre numeroasele volume publicate, amintim Fintini carteziene (poezii, 1980, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), Urechea de cirpa (pamflet, 1992), Apocalipsa de carton (eseuri, 1995), Mirele orb (poezii, 1995, Premiul Fundatiei Soros), Nevasta lui Hans (proza, 1996), Deasupra lucrurilor, neantul/ Au dessus des choses, le néant (ed. bilingva, trad.

in limba franceza de Emanoil Marcu, 1997), Suflete la second-hand (poezii, 2000, trad. in limba engleza de Sean Cotter, Second Hand Souls, Twin Spoon Press, Praga, 2003), Ferapont (antologie, 2005).

La Editura Polirom au aparut: Noua variatiuni pentru orga. Antologii (poezii, 1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) si Talpi. Sotronul (roman, 2005).

4. Ioan Petru Culianu

Arborele Gnozei

Editia a II-a

Traducere de Corina Popescu

Colectie: Biblioteca Ioan Petru Culianu

Lucrarea de fata este ultima pe care Ioan Petru Culianu a pregatit-o pentru tipar (a aparut postum, in 1992) si avea sa devina nu doar „o versiune integral revizuita" a Gnozelor dualiste..., ci o carte noua si revolutionara, in care apare conturata metoda lui numita morfodinamica.

Analizind un material istoric urias, acela al curentelor religioase dualiste, de la gnosticism la catharism, Culianu descopera postulatele comune ale doctrinelor lor si defineste aceste curente drept „obiecte ideale". Teoretic, in lumina morfodinamicii, orice alcatuire a mintii umane este predictibila, inclusiv mecanismele de functionare ale mintii insesi.

Temporalitatea si jocurile de putere ale istoriei apartin unor dimensiuni diferite ale realitatii – dar jocurile de putere pot interveni oricind brutal, tragic, in jocurile mintii.

Din cuprins:

Dualismul: o cronologie • Mituri despre gnosticism: o introducere • Mitul gnostic 1: Intelepciunea cazuta • Mitul gnostic 2: Demiurgul ignorant • Abolirea Legii si a Tatalui real: Marcion din Sinope • Mitul maniheist • Paulicianismul sau marcionismul popular • Bogomilismul: un pseudodualism • Cele doua religii ale catharilor • Arborele Gnozei • Nihilismul modern

Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade, este considerat un expert in gnosticism si magie renascentista.

De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut: Arta fugii (2002), Calatorii in lumea de dincolo (2002), Gnozele dualiste ale Occidentului (2002), Pergamentul diafan • Ultimele povestiri (2002), Jocurile mintii. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie (2002), Eros si magie in Renastere. 1484 (2003), Ioan Petru Culianu.

Omul si opera (volum coordonat de Sorin Antohi, 2003), Iocari serio. Stiinta si arta in gindirea Renasterii (2003), Cult, magie, erezii (2003), Hesperus (2004), Experiente ale extazului (2004), Dialoguri intrerupte. Corespondenta Mircea Eliade – Ioan Petru Culianu (2004), Mircea Eliade (2004), Jocul de smarald (2005), Pacatul impotriva spiritului.

Scrieri politice (editia a II-a adaugita, 2005) si Religie si putere (editia a II-a, in colaborare, 2005).

5. Umberto Eco

Pendulul lui Foucault

Traducere si note de Stefania Mincu

Posftata de Marin Mincu

Colectie: Biblioteca Polirom

Pendulul lui Foucault e un megaroman, elaborat cu ingeniozitate inginereasca, in care misterul ia nastere printr-o banala intimplare, cind trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice (deci toti trei minuitori de semne lingvistice), citind „cifrat" o „nota de spalatoreasa", construiesc, printr-un pur joc intelectual, ipoteza misterioasa a unui Complot (Plan) urias, initiat de Cavalerii

Templieri (dupa dizolvarea Ordinului de catre regele Frantei) pentru pastrarea in custodie a Secretului absolut (a Punctului Fix) al cunoasterii si al puterii. Tot jocul porneste de la faptul ca lui Casaubon (autor al unei teze de licenta despre Templieri) i se prezinta un manuscris delirant pe aceasta tema.

Impreuna cu ceilalti doi redactori, Belbo (care devine protagonistul aventurii) si Diotallevi (descifrator al Cabalei), Casaubon intra in virtejul semiozei (toate permutarile combinatorii pentru a umple golurile Planului), „virtej" ce creste gigantic, si de la un anumit punct incolo, nu mai poate fi dominat de initiatorii lui.

Cuvintele (semnele) se razbuna chiar pe cei care le manevreaza, in momentul in care acestia transforma jocul combinatoriu in scop in sine.

Umberto Eco (n. 1932, Alessandria). Din 1971 este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna. Activitatea sa de cercetator vizeaza estetica medievala, arta avangardista, fenomenele legate de „cultura de masa", formularea unei teorii semiologice coerente. A primit nenumarate premii si distinctii culturale, inclusiv Legiunea de Onoare (1993).

A predat la cele mai faimoase universitati din lume, fiind Doctor Honoris Causa a peste cincizeci dintre ele.

A scris romane (Numele trandafirului, 1980, Premiul Strega, 1981 si Premiul pentru Cea mai buna carte a anului; Pendulul lui Foucault, 1988, Premiul Bancarella), studii de semiotica, de estetica si teorie literara (Opera deschisa, 1962; Tratat de semiotica generala, 1975; Cum se scrie o teza de licenta, 1977; Despre literatura, 2002), eseuri (Kant si ornitorincul, 1997).

La Editura Polirom au fost traduse volumele: In ce cred cei care nu cred (in colaborare cu Carlo Mario Martini, 2001), In cautarea limbii perfecte (2002) si Trei povestiri (in colaborare cu Eugenio Carmi, 2005). In colectia „Biblioteca Polirom" au aparut: Numele trandafirului (2004) si Misterioasa flacara a reginei Loana (2004).

6. Jeffrey Eugenides

Sinuciderea fecioarelor

Traducere si note de Mirela Adascalitei

Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul a fost ecranizat, in 1999, de regizoarea Sofia Coppola, cu Kirsten Dunst, Kathleen Turner, Josh Hartnett si James Woods in rolurile principale.

Cu un umor negru sec, naratorul colectiv al romanului Sinuciderea fecioarelor spune povestea unor barbati ale caror vieti au fost schimbate pentru totdeauna de obsesia lor violenta pentru cele cinci surori Lisbon: inteligenta Therese, pretentioasa Mary, ascetica Bonnie, libertina Lux si palida, neprihanita Cecilia, a carei spectaculoasa moarte deschide „anul sinuciderilor".

Juxtapunind banalul si goticul, ilarul si tragicul, Jeffrey Eugenides creeaza un portret viu si captivant al tineretii si al inocentei disparute. El il transpune pe cititor in trecut, pe strazile marginite de ulmi ale Americii clasei mijlocii, reinviind imaginile, mirosurile si senzatiile curtilor din spatele caselor si ale scolilor, pline de vraja si de mister.

O poveste despre iubire si pierdere, despre sex si sinucidere, despre amintire si imaginatie, pe care nici un cititor nu o va uita usor.

Jeffrey Eugenides s-a nascut la Detroit in 1960, intr-o familie de origine greaca. A absolvit magna cum laude Brown University, iar in 1986 si-a luat un masterat in literatura engleza la Stanford University. A debutat cu povestiri in cele mai prestigioase reviste literare americane: The New Yorker, The Paris Review, The Yale Review, Granta.

Primul sau roman, Sinuciderea fecioarelor, publicat in 1993 si distins cu Whiting Award, s-a bucurat de un succes rasunator, fiind tradus in peste cincisprezece limbi si ecranizat, in 1999. Romanul Middlesex (2002) i-a adus elogiile criticii, care l-a comparat cu monstrii sacri ai literaturii americane, Saul Bellow si Philip Roth, si a primit Premiul Pulitzer.

De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom" a aparut romanul Middlesex (2005).

7. Ioan Stanomir

Libertate, lege si drept

O istorie a constitutionalismului romanesc

Colectie: Collegium. Stiinte politice

Trecutul nu poate fi ignorat decit cu riscul de a nu intelege ponderea pe care o detine in conturarea optiunilor contemporane. Plecind de la aceasta axioma, volumul ofera cititorului o imagine a traditiei constitutionale precedenta anului 1989.

Adresata mai ales profesorilor si studentilor de la drept si stiinte politice, dar si tuturor celor care vor sa analizeze comparativ, din perspectiva valorilor constitutionale, caracterul democratic al regimurilor politice din Romania, cartea este o contributie la opera de reflectie actuala pe marginea legii fundamentale si a rolului jucat de aceasta in societatea romaneasca.

De asemenea, este vizata si stimularea intelectuala a dezvoltarii unei culturi legale fondate pe valorile libertatii si guvernamintului limitat.

Din cuprins:

De la vechiul regim la „sfinta constitutiune" • Constitutionalizare si regenerare nationala: de la Divanele ad-hoc la „Statutul dezvoltator" • Organizarea libertatii: Constitutia de la 1866 si revizuirile ei pina la 1917 • O constitutie pentru Romania Mare • Autoritarism si concentrare a puterilor: 1938?1944 • Iluzia libertatii.

De la Regatul Roman la Republica Populara: un interval si semnificatia sa, 23 august 1944 – 30 decembrie 1947 • „Partid", „stat", „oameni ai muncii": ordinea constitutionala comunista

Ioan Stanomir (n. 1973), absolvent al facultatilor de Drept si de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, doctor in Drept (din 2002) si conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice a aceleiasi universitati. A semnat numeroase articole de critica literara, istoria ideilor si analiza institutionala, aparute in Idei in dialog, Cuvantul, 22.

Volume publicate: A fi conservator (coautor alaturi de Laurentiu Vlad, 2002); De la pravila la constitutie. O istorie a inceputurilor constitutionale romanesti (coautor alaturi de Radu Carp si Laurentiu Vlad, 2002); Nasterea constitutiei. Limbaj si drept in Principate pina la 1866 (2004); Constiinta conservatoare. Preliminarii la un profil intelectual (2004) ; Constitutionalism si postcomunism. Un comentariu al Constitutiei Romaniei (2005).

La Editura Polirom au aparut: O lume disparuta. Patru istorii personale, urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor alaturi de Paul Cernat, Ion Manolescu si Angelo Mitchievici, 2004); Explorari in comunismul romanesc (coautor alaturi de Paul Cernat, Ion Manolescu si Angelo Mitchievici, vol. I/2004, vol. II/2005).

8. Rodica Luca, Rodica Perjoiu

Fizica Bac. Lista de termeni. Teste-grila

Argument Alexandru Burcin

Colectie: Bac

Cartea are la baza programa pentru examenul de bacalaureat 2006, prezentind concis si complet termenii din lista continuta in programa: mecanica (42 de termeni), elemente de termodinamica si fizica moleculara (21 de termeni), electricitate si magnetism (27 de termeni), optica (24 de termeni).

Volumul a fost realizat in urma consultarii tuturor manualelor alternative valabile pentru invatamintul liceal si contine itemi si probleme prin care se urmareste consolidarea competentelor ce vor fi evaluate in cadrul examenului de bacalaureat. Include probleme pentru fiecare dintre cele 4 capitole.

Din cuprins:

Mecanica • Elemente de termodinamica si fizica moleculara • Electricitate si magnetism • Optica

Rodica Luca, profesor de fizica, este autor sau coautor al mai multor lucrari, cum ar fi: Probleme de fizica pentru gimnaziu (1994), Inventica in scoala (colab., 1994), Fenomene termice – teste-grila (1995), Manual de fizica, clasa a IX-a – F2 (colab., 1999), Manual de fizica, clasa a X-a – F1 (2000), Probleme si teste-grila, fizica clasa a X-a, F1 (2001), Probleme si teste-grila, fizica clasa a XI-a – F1 (2002), Manual de fizica, clasa a IX-a (2004).

La Editura Polirom au aparut: Invatam fizica rezolvind probleme (1998, 2002 – editia a III-a, 2005 – editia a IV-a), Manual de fizica, clasa a X-a – F2 (colab., 2000), BAC 2003. Fizica. Lista de termeni. Teste-grila (colab., 2003), BAC 2004. Fizica. Lista de termeni. Teste–grila. Probleme (colab., 2004).

Rodica Perjoiu este profesor de fizica, gradul I, la Colegiul „Costache Negruzzi" din Iasi, membru al Comisiei nationale a Olimpiadei de fizica, al Comisiei nationale a Concursului de fizica pentru scolile din mediul rural, al Consiliului Consultativ, disciplina Fizica, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: BAC 2003. Fizica.

Lista de termeni. Teste-grila (colab., 2003), BAC 2004. Fizica. Lista de termeni. Teste-grila. Probleme (colab., 2004).