ANRC a desemnat marti companiile care vor instala telecentre in 33 de localitati din mediul rural care in prezent au acces redus la servicii de telefonie. Aceste 33 de telecentre vor deservi un numar de aproximativ 41.000 de persoane cu domiciliul in mediul rural. Companiile care au castigat licitatia organizata de ANRC sunt: S.C. Euroweb Romania S.A., S.C.

Mobifon S.A., S.C. Orange Romania S.A., S.C. Romtelecom S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A.

- S.C. Euroweb Romania S.A. va instala 1 telecentru in judetul Giurgiu

- S.C. Mobifon S.A. va instala 11 telecentre in judetele Caras Severin, Cluj, Dambovita, Giurgiu, Suceava, Valcea si Vaslui.

- S.C. Orange Romania S.A. va instala 3 telecentre in judetele Bihor, Brasov si Dambovita.

- S.C. Romtelecom S.A. va instala 9 telecentre in judetele Arad, Dolj, Olt, Satu Mare, Teleorman si Valcea.

- Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. va instala 9 telecentre in judetele Covasna, Dambovita, Harghita, Maramures, Olt, Salaj, Suceava, Timis si Tulcea.

Telecentrul este un spatiu public (o incapere) dotat cu cel putin 2 aparate telefonice, 2 calculatoare, un fax, pe care toti locuitorii satului/comunei respective le pot folosi pentru a comunica in situatii de urgenta sau pur si simplu pentru a tine legatura cu familia sau partenerii de afaceri.

In plus, prezenta unor calculatoare functionale in interiorul acestor telecentre ofera comunitatii, in special tinerilor, sanse egale cu persoanele deja familiarizate cu calculatorul in ceea ce priveste educatia si potentialul de exploatare a noilor tehnologii.

Costul net al instalarii acestor 33 de telecentre se ridica la 1.113.483,52 RON, suma care va fi acoperita de ANRC din fondul de serviciu universal. In medie, costul instalarii si mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 33.741,92 RON, adica 9.276 Euro.

Costul pentru fiecare localitate este diferit (in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de ultimul punct al retelei furnizorului desemnat).

Suma necesara instalarii fiecarui telecentru urmeaza a fi virata, la cerere, furnizorului de serviciu universal, dar numai dupa instalarea si punerea in functiune a telecentrului, conform regulilor mecanismului de compensare stabilit de ANRC.

Instalarea telecentrelor va incepe de indata ce se vor incheia contractele tripartite intre castigatorii licitatiei pentru acest prim lot de 33 de sate, primariile din comunele de care apartin aceste localitati si ANRC.

In termen de 15 zile de la data semnarii contractelor primariile au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate spatiul necesar functionarii telecentrului. Companiile au obligatia de a instala telecentrele in maxim 120 de la punerea la dispozitie a spatiului.

Telecentrul va functiona pe o perioada de cel putin 3 ani dupa care, in cazul in care proiectul si-a dovedit utilitatea, primaria poate continua administrarea telecentrului, echipamentele din telecentru intrand in proprietatea primariei.

Aceste 33 de localitati constituie doar primul lot de sate avute in vedere in anul 2005 pentru lansarea de licitatii in vederea instalarii de telecentre in cadrul programului national de implementare a serviciului universal.

Pana la sfarsitul anului, ANRC va organiza o noua licitatie pentru instalarea de telecentre in localitati care nu au acces sau au acces redus la serviciile de comunicatii electronice si ale caror primarii si-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest program.

In prezent, functioneaza 5 telecentre instalate de catre S.C. Orange Romania S.A , desemnat in anul 2004 ca furnizor in cadrul programului national de implementare a serviciului universal.