Doua inchisori secrete ale CIA au functionat in Europa de Est pana luna trecuta, cand au fost inchise in urma raportului Human Rights Watch care mentiona existenta lor in Polonia si Romania, relateaza ABC News.

Ofiteri CIA au dezvaluit canalului ABC, in conditii de confidentialitate, ca Statele Unite au reusit la timp sa scoata toti suspectii din Europa inaintea vizitei Secretarului de Stat Condoleezza Rice. Sursele CIA spun ca 11 suspecti importanti ai al Qaeda au fost mutati intr-o noua baza CIA in desertul Africii de Nord.

Toi suspectii, in afara unuia, au fost supusi "tehnicilor imbunatatite de interogare." Indirect, Condoleezza Rice a recunoscut modalitatile speciale de a trata anumiti teroristi intr-un discurs inaintea imbarcarii spre Europa. " Teroristii secolului 21 nu se incadreaza intr-un sistem traditional de judecata. Trebuie sa ne adaptam."

CIa a operat o flota de jet-uri pentru a transporta suspecti Al-Qaeda din Afganistan si Orientul Mijlociu in tari ca Polonia si Romania, potrivit raportului Human Rights Watch.

Premierul roman a declarat luni la Bruxelles ca nu exista dovezi ale existentei acestor centre de detentie pe teritoriul Romaniei.

Surse au declarat postului ABC ca inchisori secrete CIA au existat din martie 2002, cand a fost stabilita prima dintre ele in Tailanda pentru suspecti al Qaeda, si ca a fost aprobata, anul trecut, crearea alteia in Africa de Nord.

Aceleasi surse au declarat ca cei mai "nelegiuti teroristi" sunt trimisi in tari in afara SUA pentru a fi supusi unor metode mai dure de interogare, decat cele autorizate de ofiterii de informatii. Iordania, Maroc, Siria si Egipt sunt locatii in care li se "extrag" confesiuni acestor detinuti.

Conform unor surse direct implicate in stabilirea sistemului de inchisori secrete CIA, operatiunea a debutat cu prinderea lui Abu Zabayda in Pakistan, care a fost transportat in Tailanda. Palmuit, imbrancit si obligat sa stea in picioarele goale intr-o celula racoroasa, apoi incatusat, si turnandu-i-se apa peste o carpa lipita de fata pentru 31 de secunde, acesta a acceptat sa colaboreze.

Dintre 12 suspecti importanti, doar unuia nu i s-a aplicat ultimul procedeu, acesta acceptand sa colaboreze dupa ce l-a vazut intemnitat pe Khalid Sheik Mohammed, initiatorul atacurilor de la 11 septembrie.