Zeci de mii de arme de timp AK-47 sau, mai pe romaneste, AKM (Automat Kalashnikov Modificat), produse la Cugir, sunt exportate, anual, in Statele Unite. Innebuniti dupa armele de inspiratie ruseasca, americanii varsa, inca din 1998, milioane de dolari pe an, bani care intra in conturile fabricii de la Cugir.

La iesirea din tara, costul unei astfel de arme este destul de redus fata de pretul unei pusti pe piata de profil din SUA. Modificate sa traga exclusiv foc cu foc, pustile Kalashnikov sunt folosite ca arme de vanatoare sau de tir.

SUA ar fi aranjat transferul a mii de copii ale armelor Kalasnikov din tarile foste comuniste catre fortele militare din Afganistan si Irak, in conditiile in care Moscova ar fi vrut ca armele sa fie cumparate din Rusia si nu din Romania, Bulgaria ori Ungaria. Din punctul de vedere al legislatiei internationale, un patent modificat mai mult de 50 la suta, devine inventie proprie.

Drept urmare AK-47 produs in Romania a devenit AKM (Automat Kalasnikov Modificat), in sensul ca are glontul mai greu si bataia mai lunga.

In ciuda presiunilor exercitate de rusi, reprezentantii fabricilor din Romania au continuat sa fabrice pe banda rulanta automatele inventate de eroul sovietic Mihail Kalasnikov si, mai mult, au reusit chiar sa ocupe piata exporturilor catre SUA.

Cifra de afaceri se ridica la nivelul milioanelor de dolari", ne-a declarat directorul Cudlar, care a refuzat insa sa specifice cu exactitate cantitatile de arme si beneficiile rezultate din afacerile cu americanii.

Modelele apreciate pe piata din SUA ar fi de calibru 7,62 milimetri, care sunt de altfel si cele mai vandute, 5,45 milimetri si 5,56 milimetri. „Din ceea ce stim, pustile fabricate la noi nu sunt cautate neaparat de vanatori. Ei isi cumpara un AKM pe care il folosesc doar ca sa traga la tinta. Au poligoane foarte mari, unde trag in draci", a mai afirmat directorul fabricii de la Cugir.

Articol integral in Averea

Andrei Dumitrescu, Adrian Artene