Dosarul "Aurul dacic", in care apar nume grele din PSD, ofera indicii noi pentru lamurirea atentatului petrecut acum cinci ani in Deva, caruia i-a cazut victima omul de afaceri Sorin Moldovan. Traficantii de comori dacice, organizati intr-o retea condusa de un anume Iulian Ceia, au fost trimisi in judecata.

In dosar este lansata ipoteza unei legaturi intre grupurile de traficanti de obiecte de tezaur si asasinarea, la comanda, a afaceristului. In cazul in care se va confirma ipoteza care reiese din procesul aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, procurorii vor fi nevoiti sa redeschida "Dosarul Moldovan".

Mai precis, in dosarul "Aurul dacic" au aparut elemente noi despre atentatul petrecut la Deva, in urma cu o jumatate de deceniu, caruia i-a cazut victima Moldo-van, fostul sef al Vamii Deva si vicepresedinte al organizatiei judetene a PDSR Hunedoara. Cercetarile in acest caz au durat nu mai putin de doi ani, dar au fost finalizate cu o solutie comoda pentru Politie si Parchet.

Vinovat pentru moartea afaceristului a fost gasit Raul Opris, un membru al lumii interlope din Timisoara, cel care l-a ucis pe politistul Sasa Disici si care s-a sinucis pentru a nu cadea pe mana politistilor.

Dosarul a fost apoi verificat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar acum doi ani a fost trimis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care nu a modificat rezolutia data de anchetatorii din Deva. Astfel,

s-a asternut tacerea peste un caz care a starnit multe discutii aprinse in urma cu cinci ani.

"Aurul dacic" incurca itele

In alt dosar controversat, aflat acum pe rolul Tribunalului Hunedoara, cel al aurului dacic, in care sunt cercetati mai multi inculpati, banuiti ca se ocupau cu prospectiunile arheologice ilegale si traficarea de obiecte de tezaur, apare un element nou legat de asasinarea lui Sorin Moldovan, si el un fost controversat om de afaceri, sef al Vamii Deva in perioada 1995-1997, care avea un dosar

penal pe rol in momentul asasinarii, ce urma sa fie judecat in februarie 2001 de instanta suprema.

In procesul aurului dacic sunt cercetati mai multi traficanti de obiecte de tezaur. Procurorii banuiesc ca doua bratari foarte valoroase, confectionate din aur masiv, au ajuns la Adrian Nastase si Ioan Talpes si ca Moldovan, in calitate de lider al PDSR, nu a fost strain de acest "targ".

Un alt personaj important acuzat ca ar fi implicat in traficul de obiecte de tezaur este deputatul si fostul consilier prezidential Dan Iosif. Acesta a recunoscut intr-un interviu ca il cunoaste pe liderul grupului de traficanti de comori de la Deva, Iulian Ceia, si ca a primit de la acesta doua obiecte de origine dacica, dar fara valoare prea mare: un opait de lut si o sapa.

In volumul I al dosarului 4.126/P/2005, dupa ce se relateaza modul in care au fost gasite 14 bratari dacice din aur, un adevarat tezaur in valoare de 1,5 milioane de dolari, si dupa ce a fost prezentata existenta mai multor bande rivale in Deva, un paragraf a aruncat "in aer" tot "Dosarul Moldovan".

"Descoperirea tezaurului din punctul arheologic Caprareata al sitului "Sarmizegetusa Regia" (devenita, cu toate masurile de secretizare, de notorietate in Deva, ca urmare a prosperitatii vadite a membrilor asociatiei) a determinat o vie agitatie in lumea interlopa din oras, materializata, pe de-o parte, in disputa pentru insusirea si valorificarea bratarilor, iar pe de alta parte aderarea unor

membri la asociatia infractionala pentru a efectua detectii si sapaturi ilegale, in siturile arheologice protejate, in vederea descoperirii unor noi tezaure. In acest context, la 30 noiembrie 2000 a survenit asasinarea, prin impuscare, de catre faptuitorul Raul Opris a omului de afaceri Sorin Vasile Moldovan, in centrul municipiului Deva. Ancheta declansata cu aceasta ocazie (dosar nr.

828/P/2000 al Parchetului Hunedoara) a relevat versiu-nea omorului la comanda, cone-xiunile existente intre victima si membrii lumii interlope ("braconierii siturilor arheologice"), iar perchezitiile efectuate la domi-ciliile inculpatilor au pus in evi-denta preocuparile lor pentru efectuarea de detectii si sapaturi ilegale in siturile arheologice pro-tejate din Muntii Orastiei (detectoare,

manuale de utilizare, cataloage numismatice, antichitati), dar si cresterea brusca a starii materiale a acestora (cumpararea de locuinte, autoturisme de teren, aparatura electronica si electro-casnica, desi nu aveau surse licite de castig etc.)".

Versiunea din dosarul aflat pe rol la Tribunalul Hunedoara contrazice flagrant rezolutiile din dosarul fostului sef al Vamii Deva, in care procurorii au concluzionat ca mobilul crimei a fost furtul autoturismului, si nu un atentat la comanda.

In aceasta situatie, ti-nand cont de elementele noi survenite in acest caz, Parchetul ar fi indreptatit, chiar si dupa cinci ani, sa redeschida dosarul atentatului impotriva lui Moldovan.

Articol integral in Romania Libera