De ieri, depasirea vitezei legale pe DN 1 intre Bucuresti si Sinaia a devenit un sport foarte costisitor.

Sistemul de supraveghere video a traficului rutier, aflat in teste de aproape o luna, este - in sfarsit - operational, iar politistii din cele trei dispecerate de pe traseu au inceput deja sa le trimita vitezomanilor „cadouri" de Mos Nicolae pe care nu si le-ar dori nimeni.

Dupa o investitie totala de 2,8 milioane de euro, din care MAI a suportat 700.000 de euro (restul banilor fiind fonduri PHARE), politia dispune acum de 59 de camere video, amplasate in 19 locatii si controlate de trei dispecerate independente.

Solutia tehnica a fost furnizata de firma Alcatel, iar posibilitatile oferite de sistem ar fi parut, cu 10 ani in urma, de domeniul fantasticului. In primul rand, trebuie spus ca detectoarelor de radar li se poate spune adio, pentru ca, pe acest tronson de drum, nu mai folosesc la nimic.

Viteza este calculata de computer, pe baza timpului de care vehiculul are nevoie pentru a strabate portiunea vizata de camera.

Mai mult, politistii pot afla instantaneu si viteza medie pe care o masina a avut-o pe distanta dintre doua amplasamente ale sistemelor de supraveghere, oprindu-i pe vitezomani chiar daca acestia cunosc locatia camerelor si franeaza in dreptul lor.

Articol integral in Gandul