Piata imobiliara romaneasca a fost marcata, in acest an, de noi valuri de scumpiri, cauzate in principal de cresterea, in prima jumatate a anului, de imprumuturile bancare, dar si de speculanti.

"Nicaieri in Europa nu s-a produs si, pana la urma, nici nu putea sa se produca o majorare uluitoare de preturi de 250%-300% in numai doi ani, asa cum s-a intalnit la noi, dupa socul din vara anului 2003", se precizeaza intr-un raport imobiliar, realizat de Institutul de Consultanta Imobiliara - SGA Romania.

Potrivit acestuia, situatia va fi similara si anul viitor, cand deruta va ajunge la apogeu, iar piata va deveni mai mult decat imprevizila. "Robinetul de bani al bancilor" va avea, ce-i drept, anul viitor un debit in scadere, dar va continua sa faca "proprietari pe datorie".

Terenurile bucurestene, la pretul celor din marile capitale europene

Preturile terenurilor pentru constructii s-au triplat in ultimii trei ani, ceea ce ar putea crea un blocaj pe piata, prin diminuarea rentabilitatii investitiilor, se arata in raportul SGA. "In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1.000 de euro.

De asemenea, in cartierul Primaverii, pretul terenului a ajuns la 2.500 de euro pe metru patrat, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene", se precizeaza in materialul realizat de SGA, subliniindu-se, in acest context, ca pretul terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar in cazul unui proiect mai

complex, procentul ar putea creste la 25-30. In perioada urmatoare, pretul terenurilor va urma un trend ascendent, pana in momentul in care va avea loc un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential.

"La anumite niveluri ale pretului, piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului", se mai arata in raport.

Proiecte extravagante, care vor "desfigura" Capitala

Deficitul de pe piata rezidentiala va atrage in continuare investitori, segmentul caselor pe pamant cu pana la 80.000-120.000 de euro prezentand in continuare, potrivit expertilor imobiliari romani, un mare potential.

In ceea ce priveste insa proiectele imobiliare anuntate de autoritati si de dezvoltatori, analistii de la SGA au apreciat ca acestea "adancesc procesul de desfigurare a Bucurestiului".

"Unele dintre aceste proiecte sunt extravagante intr-un oras ca Bucurestiul, care poate fi caracterizat, avand in vedere riscul seismic, ca ", au mai precizat, in raport, analistii din domeniu.

Potrivit lor, proiectele inadecvate si partiale rup echilibrul orasului, care are nevoie de "proiecte clare, in folos public, si nu in folosul unui numar definit de participanti la investitie".

Articol integral in Curentul