Oricita iritare va produce aceasta stire senzationala, politicienii romani au discutat cu secretarul de Stat, nu cu sosia imaginata de adversarii a tot ce e american. Convorbirile au avut, desigur, o tema mult mai serioasa decit compunerea cu „inchisorile secrete CIA".

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat, din vreme, ca n-are timp sa o interogheze pe inculpata Rice, pe baza desfasuratorului promovat cu insistenta in ultimele saptamini. Intr-adevar, discutiile intre administratiile americana si romana nu puteau prelua un deseu ideologic. Tema naturala a acestor contacte e o alianta politico-militara, o chestiune cu adevarat serioasa.

Mai intii, pentru ca e finalizarea unei aspiratii istorice si nu o idee fugara. Romania poate explica in detaliu bazele istorice ale bazelor americane amplasate la Marea Neagra. In mod normal, acest gen de explicatii n-ar trebui sa isi aiba rostul.

Pina si crema socialistilor europeni a invatat la scoala sau a citit in ziare ca Estul a trebuit sa se descurce 50 de ani sub ocupatie sovietica, in vreme ce Vestul a trebuit sa faca fata fondurilor si sprijinului militar si politic american.

Daca, dupa 50 de ani de reconstructie si paza americana, vest-europenii sint gata sa multumeasca, subtil, cu un dos de palma, asta nu poate dicta politica externa a Romaniei si nici nu poate schimba sentimentele generale ale romanilor.

Nu pentru ca romanii sint mai inapoiati, ci tocmai pentru ca nu au atins, inca, gradul de cinism iresponsabil in care se lafaie elitele politice vest-europene si furnizorii lor de teme, din presa occidentala. Da, Romania ofera americanilor un „deal" mai bun. Acces la litoralul Marii Negre si nici un dos de palma. E mai ieftin si mult mai sincer.

Si de ce n-ar face-o? Statele Unite sint singurul model cu influenta pozitiva asupra zonei, in ultimii 50 de ani. De ce ar trebui sa uitam brusc acest lucru? Istoria conteaza. Ea nu poate fi data la rescris, dupa ultima parere a acelor organizatii dezumanitare care n-au auzit stingerea si lupta in continuare cu imperialismul yankeu.

Sau semnal de la Moscova n-a venit, inca? Una dintre expresiile favorite ale acestui lobby obsesiv e „Gulagul american". Aceasta formula vrea sa numeasca reteaua de „inchisori secrete CIA" in care patimesc eroii cu bomba la briu. O asemenea expresie e un dezastru pentru buna reputatie a autorilor sai, in Europa de Est.

A vorbi, la Bucuresti sau la Varsovia, despre „Gulagul american", probeaza o nesimtire entuziasta si o ignoranta sumbra. Distinsii confunda Gulagul cu Gulasul, fara sa stie ca zeci de milioane de (est)europeni au fost ucisi de caracterul ultrapicant al acestei delicatese.

Alta teorie inacceptabila suna asa: „Neincrederea europenilor are, acum, baze americane in Romania". Posibil. Dar daca va fi asa, eroarea apartine vest-europenilor. Nu am vazut nicaieri, in vreun document oficial al Uniunii Europene sau al Consiliului Europei, prevederi care stabilesc ca antiamericanismul e politica oficiala a institutiilor europene.

Insa politica oficiala a vest-europenilor poate fi impecabila formal si ipocrita in continut. Cine a citit declaratiile secretarului de Stat Condoleezza Rice inainte de imbarcarea pentru turneul european va avea o imagine mai clara asupra moravurilor jenante ale sefilor de campanie antiamericana.

In cuvintele secretarului de Stat: „America a respectat pe deplin suveranitatea statelor cu care coopereaza in chestiuni antiteroriste". Altfel spus, sistemul de detentie si interogare al suspectilor de terorism a fost pus la punct de acord cu statele europene.

Ideea dupa care avioane americane pline cu baieti explozivi zboara prin Germania, Olanda, Irlanda sau Spania, fara stiinta guvernelor acestor tari, e o fantezie. Dupa aceeasi logica, miine dimineata, guvernul spaniol s-ar putea trezi ca semnele de circulatie in Madrid au fost schimbate fara stirea sa, de catre comandouri americane. La fel, ploaia care va actiona, la porunca americana, de jos in sus.

E timpul sa punem capat acestei discutii puerile si vicioase. Romania a semnat un acord care da nabadai confreriei antiamericane. Important e ca decizia e rationala.