Directoratul lui Olli Rehn a trimis saptamana trecuta autoritatilor romane patru cartonase galbene-avertisment in legatura cu deraieri legislative de la reglementarile comunitare. Pretul minim la tutun si alcool, facilitati fiscale pentru filmele romanesti si Legea Farmaciilor contin, in lectura expertilor lui Rehn, clauze anticompetitionale.

Fabrizio Barbaso, autorul raportului, a cerut lamuriri autoritatilor de la Bucuresti cu privire la aspectele anticompetitionale observate, care nu sunt conforme cu aquis-ul european si, "intr-o anumita masura, chiar cu obligatiile Romaniei din Acordul European".

In perioada 5-6 decembrie a avut loc in Romania vizita "Echipei de experti pentru Romania", care a efectuat evaluari intr-un numar de 24 de domenii marcate in raportul de tara prin steag rosu sau galben. Echipa este formata din experti reprezentand statele membre, dar si Directoratul General responsabil cu extinderea din cadrul Comisiei Europene.

La sfarsitul misiunii de evaluare, acesti reprezentanti vor formula rapoarte de analiza ce vor fi puse la dispozitia autoritatilor romane. Alaturi de Raportul de Monitorizare, aceste evaluari constituie instrumente de lucru pentru autoritatile romane, in vederea pregatirilor pentru a deveni stat membru.

Expertii comunitari au avut in vedere stadiul progreselor si al dificultatilor intampinate in cadrul capitolelor justitie si afaceri interne, taxare, dreptul societatilor comerciale, mediu si agricultura.

In particular, au fost urmarite subiecte precum coruptia, problemele in domeniul sanitar veterinare, situatia copiilor institutionalizati, tratamentul minoritatii rroma, restituirea proprietatilor bisericesti. Alte 17 misiuni similare vor mai avea loc pana la elaborarea raportului din mai, anul viitor.

Preturile minime pentru tigari si alcool, introduse de Codului Fiscal sunt considerate de Fabrizio Barbaso, autorul raportului, incompatibile cu acquis-ul comunitar. "Pentru alcool, pretul va fi impus de cea mai mare parte a producatorilor, anume de cei care castiga cel mai mult din chiriile ce apar de pe urma aranjamentelor de tip cartel", a spus Barbaroso.

"Pretul minim la tigarete a fost impus in patru state europene: printre care se numara Franta, Italia, Belgia si este o masura fiscala acceptata in UE. Masura va aduce o mai mare predictibilitate a veniturilor la bugetul de stat si va duce la reducerea fumatului", ne-au explicat ieri oficialii Ministerului Finantelor.

Romaniei nu ii sunt indiferente observatiile expertilor europeni. Aflat la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat in Romania o misiune tehnica de evaluare, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a progreselor inregistrate in combaterea coruptiei.

Articol integral in Averea