Gigantul rus Gazprom, detinatorul monopolului asupra gazelor naturale ale Rusiei, a anuntat marti seara, esecul negocierilor cu Ucraina in privinta pretului la gazele naturale, care potrivit oficialilor companiei ruse se va scumpi de la 1 ianuarie 2006, informeaza agentia Itar-Tass. De la 1 ianuarie 2006, Ucraina urmeaza sa plateasca 160 dolari pentru 1000 metri cubi de gaze naturale.

In urma scumpirilor anuntate de Rusia, Ucraina ar urma sa plateasca de la 1 ianuarie 2006, 160 dolari pentru 1000 metri cubi de gaze naturale. Daca Gazprom detine monopolul asupra gazelor naturale ale Rusiei, Ucraina are avantajul ca marea parte a gazelor naturale care este livrata Europei, tranziteaza teritoriul ei.

Gazprom exporta anual aproximativ 120 miliarde metri cubi de gaze naturale catre Europa prin Ucraina, la un pret de tranzit de 1,09 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz natural.

Potrivit unui acord semnat in anul 2001, pretul pe care Ucraina trebuie sa-l plateasca pentru gazele naturale este de 50 dolari, restul tarilor din CSI platind in prezent 80 de dolari. Ucraina, reprezentata de Naftogaz, compania nationala de gaze naturale, a propus Gazprom prelungirea acestui acord pana in anul 2013.

Potrivit Itar-Tass, Gazprom sustine ca pretul de 50 de dolari, pe care il plateste in momentul de fata Ucraina nu este profitabil pentru companie.

In luna martie 2005, Naftogaz i-a propus companiei Gazprom sa mareasca volumul de gaze naturale pe care le exporta catre Europa, la un pret de tranzit de aproximativ 2,5 dolari. Gazprom a acceptat dar a anuntat ca pretul pe care Ucraina il va plati pentru gazele naturale va fi de 160 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz natural.

Naftogaz respinge in prezent aceasta oferta. Analistii, citati de agentia Itar-Tass, estimeaza ca in urma majorarii pretului la gaze naturale, Ucraina va cheltui 3,5 miliarde dolari in plus, pe cand castigul pe care il inregistreaza in urma tranzitului unei incarcaturi mai mari de gaze naturale, este de doar 1,5 miliarde dolari.

Gazprom a avertizat Ucraina ca daca nu se ajunge la un acord, pretul pe care Ucraina va trebui sa-l plateasca de la 1 ianuarie ar putea depasi 160 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz natural, mai informeaza Itar-Tass.