Romania a obtinut miercuri, o finantare europeana de peste 4,35 milioane euro, pentru alinierea agriculturii romanesti la standarde europene. Suma acopera trei proiecte de finantare europeana, dintr-un pachet de 15 proiecte de acest fel, lansate miercuri la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), informeaza un comunicat de presa al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Cele trei proiecte lansate miercuri la sediul MAPDR, se adreseaza imbunatatirii sistemului de informatii contabile din agricultura, alinierii pietei carnii romanesti la normele europene, precum si dezvoltarii Autoritatii de Management din cadrul MAPDR.

Primul proiect intitulat „Reteaua de Informatii Contabile pentru Agricultura", care urmareste optimizarea sistemului de informatii contabile pentru agricultura din Romania si conectarea la reteaua europeana de informatii contabile, are un buget total de peste 1,45 milioane euro.

In crearea si asigurarea functionarii acestui sistem, Romania are ca parteneri ministerele agriculturii din Danemarca si cehia.

Pentru alinierea pietei carnii din Romania la standarde europene, a fost lansat proiectul "Sistemul de clasificare a carcaselor", care dispune de un buget de peste 1,5 milioane euro.

Proiectul urmareste introducerea sistemului EUROP de clasificare a carcaselor si beneficiaza de parteneriatul Institutului de Cercetare a Carnii din Danemarca si al Comisiei Carnii si a Septelului din Marea Britanie.

Cel de-al treilea proiect, "Dezvoltarea Autoritatii de Management pentru dezvoltare rurala si piscicultura", tinteste consolidarea Autoritatii de Management din cadrul MAPDR, astfel incat sa poata administra si implementa eficient masurile finantate de UE in domeniul dezvoltarii rurale si pescuitului.

Are un buget de peste 1,3 milioane euro, iar partenerii de care beneficiaza Romania in implementarea proiectului sunt Ministerul Agriculturii din Franta, in consortiu cu Ministerele Agriculturii din Germania si Ungaria.