Fratii Negoita, proprietarii grupului de firme Pro Confort, indraznesc sa construiasca ceea ce nici unul din marii jucatori din industria hoteliera nu s-a incumetat sa viseze: cel mai mare hotel din Estul Europei.

Pe un teren de 31.000 metri patrati de langa targul de masini Vitan, Ionut si Robert Negoita au planuit sa ridice un hotel cu 11 etaje si 1.000 de camere de trei, patru si cinci stele. si nu e doar un plan pe hartie: au inceput deja sa sape la fundatie, iar hotelul va fi gata in martie 2007.

Cei doi frati trebuie sa scoata din buzunare pentru acest "capriciu" in jur de 30 de milioane de euro, la care se adauga valoarea terenului, estimata la cel putin inca trei milioane de euro.

"In momentul de fata, hotelaria este o afacere extrem de profitabila, iar in Bucuresti nu sunt nici hoteluri, nici sali de conferinte suficient de mari pentru a gazdui evenimente internationale la care vin mii de participanti. Scopul nostru este sa atragem astfel de evenimente", isi explica Ionut Negoita strategia, adaugand ca se declara multumit daca hotelul va avea un grad de ocupare de 50%.

Pe batranul continent mai exista doar patru hoteluri a caror capacitate depaseste 1.000 de camere. Cu 2.467 de camere, Hotelul Rossya din Moscova este cel mai mare din Europa, dar si cel mai vechi; cum reconsolidarea sa ar costa prea mult, se vorbeste despre demolare si constructia unui nou hotel.

Pe locul doi se afla hotelul Estrel din Berlin, cu 1.152 de camere, dupa care urmeaza hotelul Hilton din Londra, cu 1.052 de camere, si un alt hotel din Moscova, Ukraina, cu 1.017 camere.

Cele mai numeroase unitati de peste 1.000 de camere se afla in Las Vegas (SUA), fiind vorba de hotelurile aferente cazinourilor, in timp ce cele mai mari hoteluri din lume au fost construite in Malaiezia si Thailanda si sunt de fapt adevarate statiuni.

Articol integral in Capital