Din cauza indolentei Ministerului Sanatatii, 80.000 de sugari din Romania, cu varste intre 7 si 11 luni, trebuie sa treaca acum prin chinul vaccinarii antirujeolice. In mod normal, aceasta vaccinare se face la varsta de 12-15 luni.

Dar acesti sugari sunt vaccinati acum din cauza epidemiei de pojar, care a imbolnavit deja peste 3.000 de copii. Dintre acestia, 10 au decedat. Epidemia a fost favorizata de blocarea campaniei de vaccinare impotriva pojarului, deoarece Ministerul Sanatatii nu a efectuat la timp licitatia pentru achizitionarea de vaccinuri.

Acum, campania suplimentara de incercare a controlarii epidemiei ne costa aproape 100.000 de euro. In plus, epidemia de pojar a creat controverse in randul medicilor. Decizia Ministerului Sanatatii ca si copiii cu varste intre 7 si 11 luni sa fie vaccinati antirujeolic este contestata de unii pediatri.

Acestia sustin ca sub varsta de un an nu este indicat ca un copil sa fie vaccinat impotriva pojarului.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale de Sanatate (OMS) in Romania, dr. Victor Olsavszky, spune ca vaccinarea sugarilor este necesara in caz de epidemie, la varsta de 9 luni a copilului, rata de raspuns pozitiv, adica de creare a anticorpilor, fiind de 85 la suta.

Raspunsul de 100 la suta in cazul acestui vaccin este la varsta de 15 luni a copilului. Specialistul OMS a adaugat ca evolutia epidemiei de pojar din Romania va continua. Copiii cu varste intre 7 si 11 luni vor fi vaccinati cu vaccin antirujeolic monovalent.

Numai ca atunci cand vor ajunge la varsta de 12-15 luni vor fi intepati din nou, conform calendarului de vaccinari trebuind sa faca vaccinul trivalent (antirujeolic, antirubeolic si antioreion). Adica alti bani de la bugetul de stat si o alta suferinta pentru copii.

Articol integral in Gandul