Cea mai mare companie aurifera din lume, grupul american Newmont Mining Corporation(NMC), si-a marit de la 10,8% pana la 18,5% participatia detinuta la firma canadiana Gabriel Resources, in urma unei tranzactii in valoare de 26 milioane dolari.

Newmont Mining Corporation devine, astfel, cel mai mare actionar la compania canadiana, ceilalti actionari fiind diferite fonduri mutuale canadiene si americane.

Gabriel Resources detine 80% din societatea mixta Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), prin asociere cu fosta Regie Autonoma a Cuprului Deva, actuala Minvest Deva (cu o participatie de 19,31%) si cu trei actionari minoritari.

Proiectul firmei Gabriel Resources, de exploatare a zacamantului aurifer la Rosia Montana, a fost contestat atat de localnici, cat si de organizatii ecologiste sau de membri ai Academiei Romane. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei si a mediului inconjurator si ar distruge vestigiile arheologice din zona localitatii miniere.

In plus, in anul 2000, un accident la o exploatare aurifera din Romania a provocat un grav incident ecologic, dupa ce o cantitate de apa cu cianura s-a deversat in raul Tisa, al carui curs strabate teritoriul Ungariei, inainte de varsarea in Dunare.

Potrivit unui comunicat al Gabriel Resources, tranzactia efectuata de NMC reprezinta exercitarea unor mandate de cumparare emise de firma canadiana catre Newmont, in cadrul unei oferte de crestere de capital, formulata in septembrie 2005.

„Indeplinirea mandatului de astazi (n.r - miercuri) vine sa mareasca bugetul nostru actual lichid de la peste 17,2 milioane dolari la 43,27 milioane dolari, ceea ce ne plaseaza intr-o pozitie foarte solida pentru a finaliza obtinerea tuturor aprobarilor pentru proiectul Rosia Montana".

Un studiu realizat de SNC Lavalin Engineers & Contactors estimeaza ca firma canadiana va avea in Romania o productie anuala medie de 559,000 uncii de aur in urmatorii zece ani, la un cost total de 128 dolari pe uncie. O uncie are 28,35 grame de aur.

„Dupa includerea costurilor operationale, a costurilor de constructie a minei se va ajunge la un cost total de 350 dolari pe uncie", a declarat pentru „Averea" Adrian Samson, vicepresedinte pe partea de comunicare a filialei romane a Gabriel Resources. Aurul ajunsese ieri dupa-amiaza la Bursa new-yorkeza la o cotatie de 515,8 dolari pe uncie.

Articol integral Averea