Ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Comertului asupra politicii comerciale a Romaniei arata ca statul roman continua sa iroseasca banul public si ii exercita o influenta directa asupra economiei, cata vreme companiile detinute de stat sunt mentinute in viata artificial cu resurse de la buget, scrie agentia de stiri ACT Media, citata de EurActiv.ro.

Organizatia Mondiala a Comertului sfatuieste autoritatile romane sa creasca eficienta economica si sa corecteze repartizarea ineficienta a resurselor prin acelerarea privatizarii marilor companii publice din sectorul, bancar, energetic, cel al transporturilor si al telecomunicatiilor.

Raportul arata ca bugetul de anul viitor are peste 1 miliard de euro si statul sprijina in continuare industria prin impozite preferentiale si protectioniste, o zecime din bugetul de stat reprezentand pierderile companiilor detinute de stat.

Taxa pe valoarea adaugata a produselor importate de Romania este de 17,7%, dar pentru anumite produse tva-ul este mai mare de 220%. Acest mecanism de protectie se aplica in special produselor alimentare si textilelor.

Raportul Organizatiei Mondiale a Comertului publica si o lista a companiilor detinute de stat care sunt in portofoliul Agentiei de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). In afara de gigantii industriali precum Tractorul Brasov, Petromin Constanta, Rulmentul Brasov lista contine si banca Eximbank unde statul are 87,4%.

Capitalul de actiuni al celor 89 de companii care trebuie privatizate de catre AVAS se ridica la o cifra de peste 167 de milioane de euro.

Legislatia din domeniul economic este apasatoare si regulile sistemului fiscal se schimba prea des ca si regulile si procedurile din domeniul contabilitatii, de aceea investitiile straine sunt cu mult sub potentialul real al Romaniei.

Un sfert din populatia Romaniei traieste in saracie si in ciuda cresterii semnificative a produsului intern brut per capita care ar putea ajunge anul acesta la 3700 de euro, acesta inca este de sase ori mai mic decat cel din UE.

Sursa: Reporter.gr