Inca un focar de gripa aviara este confirmat in judetul Braila. Este vorba de comuna Zavoaia unde s-a institutit carantina si a inceput eutanasierea pasarilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, exista suspiciunea existentei virusului H5, la probe recoltate de la pasari moarte din trei curti. Pana la acest moment, in celelalte gospodarii nu s-au inregistrat imbolnaviri si pasari moarte.

Autoritatile au decis sa ucida doar pasarile care au fost contaminate si cele din gospodariile vecine si sa le tina sub observatie pe celelalte.

A fost intezis accesul vehiculelor in si din comuna.

Suspiciunile de existenta a virusului aviar in comuna Zavoaia existau inca de marti, cand in judet a fost prezent ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Acesta a anuntat ca va cere in sedinta de Guvern de joi majorarea amenzilor pentru cei care nu respecta masurile de prevenire necesare.

Ion Agafitei de la Autoritatea Nationala Sanitar-veterinara a declarat la Radio Total ca in aceasta dimineata a inceput sacrificarea pasarilor din mai multe gospodarii dupa ce in ultimele zile au murit cateva zeci de gaini.

In Braila zona de risc aviar a fost extinsa la 29 de localitati. Astfel au fost luate masuri de stricta supraveghere sanitar- veterinara in aproape un sfert din judet.

Cel de la Zavoia este al cincilea focar de gripa aviara din judetul Braila dupa cele descoperite in localitatile Scarlatesti (comuna Ciresu), Dudescu (comuna Zavoaia), Bumbacari (comuna Dudesti) si Ciocile.

Guvernul a alocat judetelor Braila si Tulcea, afectate de girpa aviara, ajutoare alimentare de 7,5 miliarde de lei.