Calin Popescu Tariceanu nu exclude adoptarea pachetului de legi ale sanatatii prin asumarea raspunderii Guvernului, pentru a nu trimite un pachet extrem de voluminos in Parlament, unde, spune premierul, sunt tot felul de interese iar aprobarea lui ar putea fi mult amanata. Pachetul de legi ale sanatatii a fost prezentat joi, in prima lectura in Guvern.

Premierul a atras atentia, intr-o conferinta de presa, asupra cheltuielilor din sanatate "scapate de sub orice control" facute de operatori care cer apoi bani de la buget.

Primul ministru a declarat ca acest lucru nu mai poate fi posibil atata timp cat este vorba de bani de la buget. Tariceanu a insistat ca prin reforma din sistem se urmareste ameliorarea calitatii serviciilor, separarea functiilor de conducere de cele profesionale, subliniind ca un cumul de functii duce intr-un urias conflict de interese si apar si alte consecinte (defectiuni de management).

Eugen Nicolaescu, care a prezentat continutul pachetului de legi ale sanatatii, a aratat ca sistemul de sanatate romanesc este atipic fata de celelalte tari, deoarece 70 % din cheltuieli sunt alocate pe sistemul spitalicesc si doar 30% pe domeniul prespitalicesc, in timp ce in alte tari situatia este inversa.

Proiectele legi ale sanatatii vor ajunge in urmatoarele 10 zile la ministerele avizatoare si apoi la Guvern.

Documentul cuprinde 14 proiecte de lege de reforma a sistemului sanitar care fusesera supuse dezbaterii publice, in perioada 17 octombrie-7decembrie , de catre ministerul Sanatatii.

Proiectul a starnit o serie de nemultumiri atat in spitale cat si in ceea ce priveste lanturile de farmacii.

Intre noutatile proiectului de lege sunt cele legate de directorii de spitale, fondul national de Sanatate alimentat din taxa pe vicii, reglementarea malpraxisului, introducerea asigurarilor voluntare de sanatate si stabilirea unor restictii importante pentru farmacii.