Simbata, 10 decembrie, ora 16.00, la Libraria Carturesti (str. Pictor Verona nr. 13) • „Nu e placut cind lumea striga pe strada: «Uite-l pe ala cu bilele!», dar e magulitor cind oamenii ma saluta respectuos" (Robert Turcescu)

Editura Polirom va invita la o intilnire cu binecunoscutul jurnalist Robert Turcescu si la un dialog pe tema „Romania de azi". Evenimentul va avea loc simbata, 10 decembrie, ora 16.00, la Libraria Carturesti (str. Pictor Verona nr. 13). Cu aceasta ocazie va fi lansat volumul Fiare vechi. Dileme cotidiene, aparut de curind in colectia „Ego. Publicistica" de la Polirom.

Autobiografie

„Licentiat in jurnalistica, doisprezece ani de presa in radio, ziare, televiziune si agentii de presa, mai multe cursuri de pregatire si burse de studiu in tara si strainatate, citeva premii de jurnalism, trei carti scrise si publicate, titular al unui curs la Scoala Superioara de Jurnalistica, trainer la Centrul pentru Jurnalism Independent, profesor de chitara, un disc inregistrat impreuna cu

o trupa rock, mare amator de jazz, vinuri bune si… intimplari frumoase, divortat, dependent de dragostea printesei Ioana-Taisia."

De ce anume se leaga prima experienta ca jurnalist?

„Povestea incepe in 1992, momentul crearii unei reviste de muzica rock, facuta la Pitesti. Titlul revistei era Metronom, pentru ca se lega de fosta emisiune a lui Cornel Chiriac de la Europa Libera. Cornel Chiriac a fost unul dintre cei mai importanti DJ ai anilor ’70, asasinat in Germania Federala dupa ce a fugit din Romania. Asa a inceput pasiunea pentru presa."

De trei ori Robert Turcescu

„De 11 ani, de cind fac aceasta meserie, nu am avut niciodata mai putin de trei locuri de munca deodata, astfel incit, indiferent de ceea ce mi s-a intimplat intr-o parte sau alta, intotdeauna am putut sa-mi pastrez constiinta profesionala si sa pot spune: «Nu-i nici o problema, renunt, daca ma obligati sa fac compromisuri». Nu cred in ziaristul roman fericit, idealist si rupt in fund.

Cred in ziaristul cu mai multe locuri de munca, care nu este la mina unui singur patron. Nu spun ca n-am facut si compromisuri (cu totii facem, ne adaptam), dar niciodata n-am facut ceva de care sa-mi fie rusine. Pot inca sa ma uit in oglinda si sa spun: «Turcescu, esti inca ok din punctul asta de vedere»."

Cum imparte timpul intre trei locuri de munca deodata?

„Secretul e unul simplu si dureros: somn putin si foarte putin timp rezervat bucatii de familie care mi-a mai ramas. Asta inseamna ca, din nefericire, petrec din ce in ce mai putin timp cu fiica mea, desi probabil ca lucrul acesta ar trebui sa il gestionez mult mai bine in urmatoarea perioada."

Exista modele si in jurnalismul din Romania?

„E o lume libera, toata lumea isi poate alege modele de jurnalisti. Eu nu obisnuiesc sa imi fac idoli in materie de jurnalism dintre cei ce exista in momentul de fata in Romania. Gasesc insa ca exista parti minunate, profesional vorbind, in ceea ce realizeaza Cornel Nistorescu, Florin Calinescu, Cristian Tudor Popescu sau Marius Tuca."

Nascut de ziua Mondiala a Libertatii Presei

„Este cit se poate de clar ca e vorba doar de o simpla coincidenta, ma rasfat uneori imaginindu-mi scenarii in care predestinarea a jucat rolul principal. Oricum ar fi, un lucru e clar: a face presa inseamna pentru mine un fel de a fi, iar libertatea de exprimare o consider mai mult decit un dar, o sansa."

Robert Turcescu este autorul volumelor: Dans de Bragadiru (2004) si Fiare vechi. Dileme cotidiene (2005), ambele editate in colectia „Ego. Publicistica" de la Polirom.