Generalul croat Ante Gotovina, unul dintre primii trei criminali de razboi cautati de autoritatile internationale, a fost capturat miercuri seara in Insulele Canare, Spania, transmite BBC News. El este acuzat de uciderea a 150 de sarbi in 1995.

Gotovina a fost condamnat de Tribunalul de la Haga in 2001 pentru crime comise de fortele croate in timpul operatiunii "Furtuna" ce a innabusit miscarea rebela de proclamare a independentei provinciei Krajina din Croatia, in 1995.

Instruit in Franta si cu o functie de conducere in Legiunea Straina Franceza, Gotovina s-a intors in Croatia la inceputul razboiului din Iugoslavia in 1991 si foarte repede a devenit unul dintre cei mai proeminenti comandanti ai armatei.

Operatiunea "Furtuna"a constituit un moment de cotitura pentru razboiul din Iugoslavia, incheind in august 1995 mai mult de patru ani de control sarbesc asupra unui sfert din teritoriul croat. Fortele separatiste sarbesti, cu ajutorul Serbiei, au pus stapanire pe acest teritoriu in 1991 cand Croatia si-a proclamat independenta.

Desi un succes, operatiunea Furtuna a provocat exodul a 200 000 de sarbi si masacrarea sutelor de sarbi care au refuzat sa-si paraseasca locuintele.

In urma condamnarii, Gotovina s-a sustras justitiei si s-a ascuns din 2001. In Croatia, Gotovina este foarte apreciat, iar acest sentiment general de sustinere a pus la indoiala angajamentul statului de a respecta normele europene si a periclitat chiar inceperea procesului de aderare la UE.

Procurorul sef al Tribunalului impotriva crimelor de razboi de la Haga, Carla Del Ponte, spera ca arestarea lui Gotovina va ajuta si la prinderea fostului lider sarb Radovan Karadzic si a comandantului Ratko Mladic, primii doi pe lista criminalilor de razboi a Tribunalului.