Tupeu! Gheorghe Muscalu s-a intors tiptil in Parchetul General pe o functie de conducere, desi fusese acuzat intr-un raport de inspectie al CSM de "grave erori profesionale" in instrumentarea dosarului Tiriac jr. Mai mult, Gheorghe Muscalu fusese demis la inceputul lunii august la propunerea ministrului Justitiei pentru ineficienta.

E adevarat, procurorul general, Ilie Botos, l-a uns pe Muscalu pe o functie mai mica decat cea detinuta anterior, dar tot de conducere: seful biroului terorism din Parchetul General. Parchetul minimalizeaza insa recuperarea lui Muscalu, afirmand ca pozitia sa actuala este mai mica decat cea anteriora.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei a propus marti, printre alte modificari legislative, ca procurorii sau judecatorii care au fost revocati din functie in ultimii patru ani sa nu mai poata ocupa functii de conducere.

Intrebat cum a fost posibila numirea lui Gheorghe Muscalu intr-o functie de conducere dupa ce raportul CSM semnalase "grave erori profesionale" in instrumentarea dosarului Tiriac jr., purtatorul de cuvant al Parchetului General a explicat ca "Muscalu avea experienta necesara ca sef de sectie", adaugand ca nu cunoaste continutul raportului CSM si nici data la care fostul sef al DIICOT a fost

recuperat pe o functie de conducere in Parchetul General. La inceputul lunii august, ministrul Justitiei, Monica Macovei, cerea ca Gheorghe Muscalu si adjuncta lui sa fie demisi din fruntea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism pe motiv de ineficienta.

Acuzat de incalcarea codului deontologic in dosarul Tiriac jr.

Gheorghe Muscalu fusese acuzat ca a divulgat numele unui martor protejat din dosarul Tiriac jr., din care au disparut probe importante.

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au constatat intr-un raport "deficiente grave" in derularea anchetei in asa-numitul dosar "Cocaina pentru VIP-uri". Inspectorii CSM au confirmat si disparitia unor probe din acest dosar in care fiul lui Ion Tiriac era acuzat de consum de droguri.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, inaintase plangere procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, in care cerea ca Gheorghe Muscalu sa fie cercetat pentru favorizarea infractorului si divulgarea identitatii unui martor sub acoperire.

Curios, Ilie Botos l-a recuperat pe Muscalu, demis din fruntea DIICOT, tot pe o functie de conducere, desi este suspectat de comiterea unor infractiuni extrem de grave.

CSM a decis in urma raportului ca procurorii Muscalu si Gheorghisan sa fie cercetati de Sectia de anchete speciale a Parchetului General (acolo unde Muscalu s-a intors sef!) numai dupa ce instanta va pronunta o sentinta definitiva pentru a nu fi influentat procesul in curs.

Articol integral in Romania Libera

Un articol de Virgil Burla, Nicolae Bucner