Le multumesc public celor trei generali (Gabriel Naghi, seful SPP, Mircea Crainiceanu, adjunctul sefului SPP, si Florian-Mihai Sucata, seful Corpului de Control al SPP, inlocuiti din functii acum doua zile - n.r.) pentru serviciul pe care l-au facut in institutia in fruntea careia s-au aflat si ii asigur de tot respectul meu", a declarat presedintele Traian Basescu miercuri seara, dupa ce a

anuntat schimbarea din functie a conducerii Serviciului de Paza si Protectie (SPP).

Multumirile protocolare adresate de presedinte celor trei fosti sefi din SPP au atras atentia asupra unuia dintre ei, mai precis asupra generalului de brigada cu o stea Florian-Mihai Sucata.

Fostul sef al Corpului de Control al SPP a fost implicat, in perioada in care conducea unul dintre cele mai importante departamente ale serviciului de aparare, in afaceri de sute de miliarde de lei, atat in nume propriu, cat si prin intermediul familiei sale.

Tranzactiile derulate in Gorj de firmele lui Sucata au condus la falimentul unei societati comerciale, in urma caruia peste 500 de oameni au ramas fara slujbe, iar statul s-a ales cu o gaura in buget de 450 miliarde lei, adica peste 11,5 milioane de euro.

Pionul generalului in aceste afaceri este finul sau, Cristinel Ducu, caruia SPP i-a dat certificat de buna purtare pentru a-l insoti pe fostul presedinte Iliescu in cateva deplasari externe.

„Capusele" lui Sucata

Transport Prestari Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) SA Motru a facut parte din actuala Societate Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) pana in 1996, cand activitatea firmei a fost externalizata pentru eficientizare. Trei ani mai tarziu, in 1999, TPSUT SA a fost privatizata prin cumpararea tuturor actiunilor de catre Lamdim Trading SRL din Bucuresti.

Principalul actionar al sereleului era atunci Cristinel Ducu, finul de cununie al generalului SPP Florian Sucata. In 2001, Ducu, impreuna cu sotia lui Sucata, Mihaela-Liana, si cu fiica acestuia, Florina-Oana, au infiintat doua firme cu denumiri asemanatoare: ITUC (Intreprinderea de Transporturi si Utilaje pentru Constructii) SA si ITUC Industry SA, care figurau la aceeasi adresa cu TPSUT.

Finul Ducu, ca actionar principal la firma privatizata TPSUT, a inceput sa transfere active si utilaje de la aceasta societate catre cele doua firme cu nume identic.

Devalizare sistematica

Mai mult, societatile nou-infiintate au preluat toata activitatea fostei firme de stat. „Era normal sa incercam cu doua unitati mai mici si mai mobile: una a preluat camioanele, cealalta buldozerele", ne-a explicat Cristinel Ducu. Si angajatii fostei societati de stat au fost preluati de firmele lui Sucata si ale lui Ducu.

Acum, din cei 800 de angajati de la TPSUT, doar 16 mai lucreaza pentru firma, iar la noile societati ale finului lui Sucata, cele cu nume identice, muncesc 300 de oameni.

Pentru ca nu au mai existat comenzi de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, fosta firma de stat s-a indreptat incet si sigur spre faliment. „Falimentul era singura solutie", a explicat Cristinel Ducu.

Din cauza datoriilor acumulate, cifrate la peste 450 miliarde lei vechi, bunurile societatii vor fi scoase la vanzare de un lichidator. „Din activele detinute acum de TPSUT, daca mai scoatem vreo 10 miliarde lei vechi", a declarat lichidatorul desemnat, Ana Barhoata.

Faliment vandut unor arabi

Chiar inainte ca firma privatizata sa fie declarata oficial falimentara, Ducu a vandut societatea sa, Lamdim Trading, proprietara 100a a societatii TPSUT SA, unor arabi. Astfel, mastodontul falit a fost preluat de Nasser Fiadhel si de Gholam Reza Aslani. Acestia au schimbat numele firmei, din Lamdim Trading in Lamdim International SRL.

Cristinel Ducu nu a putut spune ce motivatie au avut arabii sa cumpere o firma falimentara. „Nici nu stiu cine sunt arabii. Am primit o oferta din partea lor si am vandut TPSUT-ul. Nu stiu de ce au cumparat si nici nu ma intereseaza", a declarat Ducu, refuzand sa precizeze valoarea tranzactiei pe care a perfectat-o cu arabii.

Sesizari, procese, dosare penale

Lichidatorul fostei firme privatizate a inaintat o actiune in instanta pentru a anula vanzarile de active si bunuri acestei societati catre ITUC si ITUC Industry detinute de familia generalului SPP si de finul acestuia, motivand ca tranzactiile au fost ilegale, frauduloase si la preturi derizorii.

Fostul sef al Administratiei Fiscale Motru, Victor Bobaru, nu s-a sesizat in legatura cu aceste tranzactii pe vremea cand era in functie, desi stia despre ele, din simplul motiv ca are o relatie foarte buna cu Cristinel Ducu.

De altfel, Bobaru este acum contabil-sef la una dintre firmele lui Ducu. Totusi, in urma mai multor sesizari ale sindicalistilor, Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj s-a autosesizat si a demarat cercetari pentru abuz in serviciu in cazul firmelor controlate de Ducu si de familia nasului sau, generalul Sucata.

Articol integral in EVZ

Catalin Prisacariu, Alin Ion