Printr-un comunicat dat publicitatii joi, Conventia Organizatiilor de Media (COM) dezaproba modul in care postul de TV Antena 1 s-a comportat in cazul arestarii lui Constantin Grozea, urmarit de Politie pentru injunghierea unei eleve la Scoala Centrala din Bucuresti.

Jurnalistii Antenei 1 au abuzat de statutul lor si de increderea pe care Grozea a aratat-o reprezentantilor mass-media, si au instiintat Politia cu privire la locatia si ora inregistrarii interviului (cu scopul de a obtine imagini in exclusivitate legate de capturarea unui presupus infractor).

COM avertizeaza reprezentantii postului Antena 1 ca gestul jurnalistilor in acest caz stirbeste imaginea breslei si constituie un precedent periculos pentru viata si integritatea fizica a jurnalistilor in general. In primul rand, conform normelor deontologice, jurnalistul are dreptul si obligatia deontologica de a-si proteja sursele.

In al doilea rand, viata jurnalistiilor care lucreaza cu informatii din medii violente (zone de conflict, cu lumea interlopa, cu martori sau autori ai unor confruntari violente) este pusa in pericol de asemenea gesturi, care induc ideea ca jurnalistul lucreaza in slujba autoritatilor si a organelor de ancheta.

Jurnalistii nu trebuie sa se substituie politiei si sa captureze infractori, si nici sa fie folositi ca momeala de catre politie pentru a captura persoane certate cu legea.

In ultimul rand, este pusa in discutie chiar credibilitatea presei, al carei rol este acela de a relata si a informa impartial, si nu de a se implica de o parte sau de alta, devenind, de exemplu, un "departament -anexa" al organelor de ancheta..

Consideram ca gestul Antenei 1 stirbeste imaginea breslei, pune in pericol viata jurnalistilor si integritatea lor fizica si incalca principii deontologice general valabile (protectia surselor, abuzul de statut, respectarea drepturilor omului si a premisei de nevinovatie etc.).

Avand in vedere toate acestea, COM solicita postului TV Antena 1 sa respecte normele profesionale la care a aderat si semnaleaza oficial cazul Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa, pentru a fi investigat si a se stabili daca exista abateri de la codul deontologic al CRP.

Conventia Organizatiilor de Media

Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu

Centrul pentru Jurnalism Independent