Un studiu realizat de compania SENSIMARK Consult a relevat faptul ca 45% dintre bucuresteni si-ar asigura sanatatea in sistem privat. Insa o reducere a nivelului de taxare pentru asigurarile sociale de sanatate ar putea creste disponibilitatea populatiei de a incheia o asigurare privata de sanatate pana la o incidenta de 59% in piata bucuresteana.

In mod clar, piata are potential. La ce nivel se ridica acesta?

Din punct de vedere cantitativ, estimarile specialistilor sunt diferite, insa toate opiniile converg in doua directii principale: potentialul extrem de ridicat al pietei si faptul ca, intr-adevar, s-a dat startul intr-o competitie cu premii mari pentru invingatori si sperante slabe pentru ceilalti.

Astfel, Timo van VOORDEN, Presedintele INTERAMERICAN, o companie care si-a exprimat si apoi sustinut prin investitiile facute increderea in dezvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate din tara noastra, declara:

"Este dificil de estimat rata de crestere a acestei piete, dar cred ca atingerea volumului de 50.000 de polite reprezinta un obiectiv realizabil intr-un interval de 2-3ani". Investitia grupului olandez EUREKO (compania mama a INTERAMERICAN) in acest proiect depaseste suma de 10 mil. EUR, fapt care spune multe despre potentialul pietei.

Pe de alta parte, un interesant studiu semnat ROLAND BERGER preciza ca piata asigurarilor de sanatate este estimata a atinge, in 5 ani, un volum de cel putin 50 mil. EUR. Raportat la volumul total de business al asiguratorilor romani de la finele anului 2005 (estimat a depasi 1 mld. EUR), suma de 50 mil. EUR inseamna circa 5%.

Asiguratorii sunt insa mai optimisti.

"Peste circa 5 ani piata asigurarilor de sanatate va avea o dimensiune comparabila cu cea a asigurarilor de viata in prezent (circa 188 mil. EUR la finele lui 2004, cf. Raportului CSA pe 2004 - n. red.)", considera Sorina NICULESCU, Director General al OMNIASIG Addenda si un reputat specialist in domeniu.

La o parere similara subscrie si Tudor MOLDOVAN, Directorul General al societatii GENERALI Asigurari: "Estimam ca piata asigurarilor private de sanatate va avea in 2010 circa 1 milion de asigurati, totalizand un volum de prime de 150 - 200 milioane EUR".

Si mai optimist in ceea ce priveste evolutia numarului persoanelor asigurate este domnul Gabriel IONESCU, Director General al MEDICOVER, care priveste insa intr-un viitor mai indepartat: "Sunt convins ca piata asigurarilor private de sanatate va atinge in maximum 10 ani cel putin 3, daca nu 4 milioane de asigurati".

Si toate acestea in contextul unei rate de crestere estimate a depasi, incepand cu 2006, 30% pe an, arata Timo van VOORDEN, Presedintele INTERAMERICAN. "Probabil ca in 3-4 ani vor fi in jur de 1 milion de asigurati privat, intr-o forma sau alta, generand un substantial volum de prime brute subscrise", completeaza liderul INTERAMERICAN.

Acestea sunt insa, mai mult ca sigur, doar o serie de estimari, proiectii a unor target-uri de vanzari in viitor. Adevaratul potential al pietei este partial ascuns de o serie de factori care il determina intr-o foarte mare masura.

alexandru.ciuncan@mxp.ro; mihaela.circu@mxp.ro