Previziunile pentru 2006 ale firmelor romanesti sunt extrem de optimiste, situandu-se la nivelul cel mai ridicat din intregul esantion al studiului Eurochambres. Peste 66% dintre romanesti prevad evolutii ascendente a nivelului investitiilor in 2006.

Cea de-a XIII editie a Sondajului Economic European (European Economic Survey EES 2006) s-a derulat in perioada septembrie - octombrie 2005, la initiativa EUROCHAMBRES si cu sprijinul camerelor de comert si industrie din actualele si viitoarele state membre ale Uniunii Europene.

Sondajul din acest an s-a constituit pe baza raspunsurilor trimise de intreprinzatorii din 23 de tari ale Uniunii Europene alaturi de cele din Bulgaria, Croatia, Romania si Turcia in toamna acestui an. Raspunsurile a peste 90.000 de companii au fost armonizate la nivel regional din cele 119 regiuni europene incluse in sondaj.

Pentru Romania previziunile privind cifra de afaceri sunt optimiste pentru anul 2006, demonstrand evolutia pozitiva a dezvoltarii economice din Romania din ultimii ani. Asteptarile firmelor romanesti chestionate raman optimiste atat pentru vanzarile pe piata interna, cat si pentru exporturi.

Cu toate acestea, indicatorul privind evolutiile exportului a marcat o usoara scadere comparativ cu nivelul consemnat in studiul de anul trecut.

Cele mai mari cresteri ale nivelului previziunilor asupra crearii locurilor de munca sunt asteptate in Finlanda, Grecia, Cipru, Malta si Romania.

Previziunile pentru 2006 ale firmelor romanesti sunt extrem de optimiste, situandu-se la nivelul cel mai ridicat din intregul esantion. Pentru anul 2006, 40% din firmele romanesti nu prevad nici o modificare a numarului locurilor de munca. Asteptarile sunt diferite insa pentru firmele din sectorul productiv si cele din servicii.

Aproape 50% dintre firmele din sectorul serviciilor afirma ca forta de munca nu va suferi modificari, fata de numai 33% dintre firmele de productie.

Peste 66% dintre romanesti prevad evolutii ascendente a nivelului investitiilor in 2006. Previziunile optimiste de crestere a investitiilor se mentin si anul acesta, principalul motiv fiind apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Previziunile sunt chiar mai optimiste pentru firmele din sectorul serviciilor, indicand un potential de crestere mai bun al serviciilor fata de cel al sectorului productiv.

Increderea in climatul de afaceri din Romania a cunoscut o usoara depreciere, avand in vedere ca multe companii romanesti se confrunta cu teama de o concurenta mai puternica. Cu toate acestea aproximativ 2/3 dintre companiile chestionate considera ca increderea in climatul economic general se va imbunatati.

Aceste previziuni sunt puternic sustinute de evolutia generala a economiei romanesti din ultimii ani, precum si de estimarile pozitive pentru perioada urmatoare.

Fara indoiala, progresul economic al Romaniei recent recunoscut prin raportul de tara al Uniunii Europene a avut o contributie pozitiva semnificativa asupra nivelului ridicat al increderii in climatul de afaceri. De asemenea, performantele inregistrate de companiile straine care isi desfasoara activitatea in Romania au imbunatatit nivelul increderii in climatul general de afaceri.

Increderea in climatul de afaceri

Pentru Bulgaria si Romania, tari in curs de aderare, Croatia (aflata in mijlocul procesului de negocieri) si Turcia, care abia a inceput procesul negocierilor in toamna acestui an, previziunile sunt in general mai optimiste in 2006 fata de 2005. Totusi Bulgaria si Romania au inregistrat niveluri mai scazute ale previziunilor pentru 2006 comparativ cu cele din 2005.

Turcia a consemnat cele mai optimiste niveluri ale previziunilor, in timp ce Croatia se asteapta la o scadere destul de mare a increderii in climatul de afaceri pentru 2006, datorita previziunilor pesimiste din sectorul serviciilor.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a sintetizat opiniile, aprecierile si asteptarile a 81 de companii din Bucuresti asupra evolutiei a sase indicatori economici: cifra de afaceri, vanzari pe piata interna, exporturi, numarul de angajati, nivelul investitiilor si climatul de afaceri.

O pondere mare din firmele bucurestene chestionate a afirmat ca anul 2005 a fost un an mai slab din punct de vedere economic comparativ cu 2004, mai ales pentru transporturi si constructii si mai favorabil activitatilor din industrie, comertului cu amanuntul si serviciilor.

Principalele cauze mentionate de companiile chestionate au fost:

- tendinta de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din sectorul constructiilor datorate caracterului sezonier al activitatii, dar mai ales calamitatilor naturale din vara anului 2005. Din aceeasi cauza si piata transporturilor a fost perturbata, fapt ce a condus la cresterea preturilor lucrarilor din constructii si a serviciilor de transporturi;

- proceduri legale greoaie, de lunga durata, pentru recuperarea datoriilor (ex.: legea contractelor)

- inconsecventa autoritatilor in ceea ce priveste politica fiscala;

- nesustinerea de catre stat a societatilor mici si mijlocii din Romania, in conditiile in care alte state europene sustin acest segment prin politici fiscale adecvate.