Pe Legea Spitalelor primul ministru isi va asuma raspunderea, ca sa nu fie mutilata in Parlament, a declarat liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix. Democratul a mentionat ca numai 3-4 legi urgente vor trece pe aceasta procedura.

Legile care nu au suferit modificari prea mari vor fi asumate prin ordonantare, iar celelaltele vor fi supuse dezbaterii parlamentare.

"Cred ca unele dintre ele care ar fi intr-adevar foarte necesare si pot fi mutilate in Parlament, cum ar fi asta cu Legea Spitalelor, care creaza mari probleme directorilor de spitale universitare. Asta ar putea fi asumata prin raspunderea guvernului si pesemne inca 2-3 legi acolo.

Altele au nevoie de discutie in Parlament, altele pot fi date prin ordonanta de urgenta, unele au doar cateva aricole care modifica legea existenta. Astea pot fi asumate prin ordonanta de urgenta, iar pentru altele se poate obtine abilitare de la Parlament pentru ordonantare in timpul vacantei de iarna", a declarat Cristian Radulescu.

Pachetul pe care Guvernul il are gata de promovare contine 21 de legi. Cristian Radulescu spune ca "numai premierul decide, in functie de cum simte el nevoia", ce legi trebuie sa treaca prin asumanrea raspunderii si nu ministrii.

Cristian Radulescu: Crin Antonescu a fost perceput ca un individ incomod

In PD este mai multa vointa politica pentru fuziunea cu PNL, chiar daca democratii se situeaza in raport de doi la unu in sondaje, sustine Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor.

Democratul a afirmat ca ultimele declaratii ale lui Crin Antonescu sunt "niste semnale de a-si reafirma apartenenta, pentru ca el, in ultimele luni, a fost perceput ca un disident, ca un individ incomod" si acum "a vrut sa arunce putin in derizoriu colaborarea dintre PNL si PD". Liberalul afirmase public ca PNL exclude posibilitatea fuzionarii cu PD.

"In momentul de fata, in partidul Democrat eu simt ca exista mai multa vointa pe linia acestei colaborari avansate fata de PNL, dar nu cu mult, adica sunt si la liberali o multime de oameni echilibrati si constructivi care isi doresc o astfel de formula.

Majoritatea oamenilor din PD, care sunt oameni de echilibru, daca in momentul de fata li s-ar pune intrebarea si ar vota in secret daca accepta raportul 1 pe 1 pe liste cu PNL, chiar daca in sondaje noi suntem mai bine cotati, ar accepta asta", a comentat Cristian Radulescu.

Democratul apreciaza ca fuziunea este "validata de aproape jumatate din electoratul tarii", iar "cooperarea dintre cele doua partide trebuie sa ia o forma mai avansata, care sa creasca eficienta si sansele aliantei".

Democratul recunoaste ca acum mai importanta este buna guvernare decat fuziunea, dar, "ca alianta sa existe trebuie ca aceasta logodna sa poarte un nume".

Proiectul liberalilor privind serviciile secrete se va discuta luni in Alianta

Gestul liberalilor de a depune la Parlament un proiect de lege privind serviciile secrete este catalogat drept "o copilarie" de catre democrati. Cristian Radulescu a recunoscut ca era normal ca proiectul sa fie intai discutat in cadrul Aliantei, apoi in Coalitie, urmand sa ajunga si in dezbaterea Parlamentului.

Pe langa comasarea serviciilor secrete, proiectul prevede si faptul ca sefii serviciilor secrete nu vor putea vota in CSAT. Cristian Radulescu sustine ca problema este prea grava si importanta ca sa nu fie discutata mai intai cu partenerii din alianta.

"Acestea sunt niste copilarii. Nu ma refer la subiectul acestei propuneri, care este foarte grav atunci cand vorbesti despre serviciile de informatii, ma refer la establishment, la sistem, adica sistemul de informatii, sistemul bancar, astea sunt lucruri care trebuie sa reziste si rezista si pe dedesubtul si pe deasupra partidelor si schimbarilor.

Chestia asta o vad doar ca pe o mic semn de atentionare catre institutia din Cotroceni si ca pe un mic semn de nesupunere care va reveni in limitele decentului dupa ce vom discuta asta in alianta", a afirmat Cristian Radulescu.

Democratul a declarat ca luni se va discuta proiectul PNL in coalitie si in alianta. "Astea-s micile cochetarii pe care partenera le face pentru a fi in continuare menajul interesant", a comentat Radulescu.

Legea statutului minoritatilor – principalul motiv de crestere a PRM in sondaje

Cresterea PRM la 16% este "rezultatul remarcabil al acestui sondaj, sigur, dublat de scaderea PSD-ului si a Aliantei PNL-PD", a declarat Sebastian Lazaroiu, directorul CURS.

In emisiunea Romania la Raport, Sebastian Lazaroiu a spus ca exista trei factori care ar fi putut sa influenteze optiunile electoratului: certurile din alianta si coalitie, lipsa rezultatelor guvernarii si Legea statutului minoritatilor. Sociologul sustine ca in perioada realizarii sondajului au fost cele mai vehemente dezbateri pe lege.

"In primul rand, neintelegerile care au loc in Coalitia de la guvernare si in Alianta PNL-PD. Al doilea factor este lipsa unor rezultate palpabile in lupta impotriva coruptiei, pe care liderul PRM si PRM au capitalizat-o inca din 2000 si, al treilea, care cred ca este cel mai important, este legea statutului minoritatilor.

Exista un electorat in adormire se pare, care reactioneaza la un anumit tip de evenimente. As pune-o mai degraba pe seama legii, pentru ca o asemenea crestere brusca ar trebui sa fie legata de un anumit eveniment", a comentat Sebastian Lazaroiu.

Scaderea cotei de incredere populatiei in premierul Calin Popescu Tariceanu este interpretata drept "plata politei cu telefonul si a ezitarii cu demisia". La acestea se adauga uzura guvernarii, inundatiile si gripa aviara. Sebastial Lazaroiu sustine ca "premierul nu a stiut sa gestioneze aceste situatii grele, nici din punct de vedere al comunicarii, nici din punct de vedere politic".

Deputatul UDMR Laszlo Borbely sustine ca Legea Statutului minoritatilor a fost prea mult politizata, dar e sigur ca in Coalitie lucrurile se vor rezolva.

"Avem un termen in comisii pana la 22 decembrie. Eu si noi vom cere chiar la prima sedinta a coalitiei s-o terminam cat mai repede, pentru ca altfel nationalistii castiga si pierde toata lumea", a declarat Laszlo Borbely.