Acestea sunt principalele sectoare din Romania atacate de coruptie, potrivit "Barometrului Coruptiei Globale 2005", dat publicitatii vineri, de organizatia Transparency International cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale Anti-Coruptie.

Urmatoarele sectoare de activitate din Romania, afectate de acest fenomen sunt sistemul judiciar, sanitar, politie si sectorul afacerilor.

La nivel mondial, politica este in continuare in topul sectoarelor afectate de coruptie, in acest sens, 45 de tari din cele 69 de tari, in care s-a facut cercetarea, clasificand partidele politice pe primele locuri in topul coruptiei. In Romania, 32% din populatie considera ca viata politica este afectata de coruptie.

Romanii condidera ca prin coruptie se exercita un impact major in primul rand asupra vietii politice si asupra mediului de afaceri, viata privata fiind intr-o masura mai mica afectata de coruptie.

In privinta gradului de crestere a coruptiei in urmatorii ani, 36% dintre romani apreciaza ca nivelul coruptiei va stagna, 31% considerand ca acest fenomen va cunoaste o descrestere. 9% dintre romani apreciaza ca fenomenul coruptiei va inregistra o crestere mare, 5% - o crestere mica si 5% - o descrestere mare.

Interesant este ca daca in Europa de Vest, partidele politice sunt percepute ca cele mai corupte institutii, in Europa Centrala si de Est acest loc este ocupat de politie, 11 dintre cele 14 tari din regiune considerand indoielnica integritatea acestei institutii.